Dupa cum sugereaza si denumirea bolii, foliculita la rasele de caini cu par scurt, este o dermatita de natura bacteriana, care evoluaza frecvent la exemplarele canine cu par scurt. Caracteristica acestei afectiuni dermatologice o reprezinta aspectul de “blana mancata de molii“ prezent la cainii bolnavi. Acest aspect este datorat prezentei unor zone difuze de alopecie, raspandite la nivelul toracelui,  salelor ( zona dorso-lombara ) si partea ventrala a abdomenului.

Nu exista o predispozitie de varsta sau sex in aparitia acestei piodermite. Sub aspectul rasei,  boala apare frecvent la exemplare din rasele: Doberman, Boxer, Shar Pei, Brac German, Dog German si  Pointer.

Simptome

foliculitaAfectiunea debuteaza prin aparitia de papule si pustule foliculare, care evoluaza rapid, fiind inlocuite de colerete epidermale inconjurate de un brau eritematos, cruste si multiple zone reduse de alopecie ( leziuni cutanate secundare ).

Suprafetele cutanate afectate, prezint un prurit cu intensitate variabila ( de la absent la sever ). Tot ca o caracteristica a acestei afectiuni, pruritul dispare intotdeauna odata cu vindecarea completa a leziunilor.

Daca prezenta leziunilor mentionate este dificil de observat de catre detinatorul animalului bolnav, prezenta pe suprafata blanii a unor zone cu smocuri de par ridicate sau cu aspect de “ blana mancata de molii “, ar trebui sa fie suficient pentru a prezenta cainele la un consult medical veterinar de specialitate.

Tratament

La fel ca si in cazul altor piodermite, tratamentul foliculitei raselor de caini cu par scurt are drept obiectiv principal vindecarea leziunilor cutanate si impiedicarea recurentei acestora, odata ce tratamentul a fost oprit.

Tratamentul local este realizat in cele mai multe cazuri prin folosirea sampoanelor dermatologice continand substante antiseptice (clorhexidina, peroxid de benzoil, etc). Aplicarea samponului va fi repetata initial de 2 – 3 ori pe saptamana, in primele 2 saptamani, dupa care frecventa aplicarilor va fi redusa treptat la o samponare la doua saptamani.

Tratamentul local va fi insotit de un tratament general cu antibiotice, pe o perioada de minim 3 saptamani plus inca doua saptamani dupa vindecarea completa a leziunilor cutanate. Antibioticul folosit si dozele necesare vor fi stabilite de medicul veterinar conform schemei de tratament elaborate.