Actiunea brutala a agentilor traumatici de natura mecanica sau fizica, asupra carapacei sau a plastronului, se soldeaza, de cele mai multe ori, cu fisurarea sau  chiar fracturarea acestor structuri anatomice.

Aparitia acestor leziuni traumatice grave se datoreaza in principal unor accidente um ar fi: caderea testoasei de la inaltime mare pe o suprafata dura ( situatie des intalnita in cazul acvaterariilor amplasate la inaltime si neasigurate cu un capac ), caderea unui obict greu, cotondent pe carapace, atacul unui caine ( carapacea este muscata ), accidentarea cu masina de tuns iarba ( in cazul testoaselor de Florida crescute in exterior ).

In functie de intensitatea agentului vulnerant, fractura poate fi : completa – cand solutia de continuitate cuprinde intreaga grosime a carapacei, incompleta ( fisura ) – leziunea s-a produs doar pe o anumita grosime a structurii afectate. In cele mai multe cazuri fracturile carapacei au un aspect liniar, dar exista si situatii cand leziunile au o forma rotunda sau ovala, cu sau fara infundarea segmentului dizlocat. De asemenea fracturile pot fi fara lipsa de substanta ( cazul majoritatii  leziunilor liniare ), sau cu lipsa de substanta ( situatii intalnite frecvent in cazul leziunilor circulare ). In cazul testoaselor de Florida, zonele predilecte de aparitie a fracturilor sunt reprezentate de sirul placilor costale si a celor marginale. Placile neurale sunt mai rar afectate de astfel de leziuni traumatice.

Detinatorul trebuie sa cunoasca un aspect extrem de important legat de aceste leziuni, si anume: orice fractura, indiferent de felul ei este potential periculoasa pentru viata testoasei, intrucat suprafata respectiva se poate suprainfecta cu foarte mare usurinta si, de asemenea, exista pericolul ca leziunea aparuta intr-o zona limitata sa se extinda ca urmare a manipularii gresite sau chiar datorita miscarilor energice ale exemplarului afectat. In consecinta aparitia unei solutii de continuitate la nivelul carapacei sau a plastronului solicita de urgenta un consult de specialitate din partea medicului veterinar.

Simptome

Prezenta unei solutii de continuitate la nivelul carapacei sau plastronului este un simptom suficient de sugestiv si usor de interpretat chiar si de detinatorul testoasei afectate. De asemenea diagnosticul nu pune probleme de interpretare.

Tratament

Orice fractura a carapacei indiferent de gravitatea ei, constituie o urgenta medicala, din motivele prezentate anterior.

Conduita terapeutica este relativ simpla, dar impune o implicare accentuata a detinatorului testoasei afectate avand in vedere durata relativ lunga a procesului de vindecare, necesitatea mentinerii testoasei intr-un tanc uscat incalzit pe toata aceasta perioada, dificultatile intampinate in alimentarea animalului, etc.

Examenul clinic complet al leziunii, este urmata de anestezia reptilei afectate, locala sau generala, in functie de gravitatea si intinderea leziunilor traumatice.

Ulterior medicul veterinar va indeparta eventualele corpuri straine, prin irigatii abundente cu ser fiziologic incalzit, dupa care  tratamentul va fi diferentiat in functie de tipul fracturii si caracteristicile particulare ale acesteia.