Furunculoza interdigitala ( podala ) este o piodermita, care afecteaza straturile profunde ale pielii de la nivelul spatiilor interdigitale ( extremitatea distala a membrelor). Exista situatii in care boala cuprinde si suprafata tegumentara a unuia sau mai multor degete.

Boala se manifesta la unul ( foarte rar ), doua, trei sau la toate cele patru membre (  situatia cel mai des intalnita ). Apare cu predilectie la exemplarele canine cu par scurt si / sau la cele cu spatii interdigitale largi. Cainii din rasele Basset, Mastiff, Dalmatian, Marele Danez, Buldog englez, Boxer, Bullterier, Labrador, prezinta un risc crescut de a dezvolta acest gen de pododermatita.

Furunculoza interdigitala, apare secundar, pe fondul evolutiei unor afectiuni primare, cum ar fi: alergiile alimentare,  dermatita atopica, dermatita de contact, Malasezioza, Sindromul Cushing , hipotiroidism, dermatita prin carenta de Zn, boli autoimune, etc. Prezentarea detailata a cauzelor, care conduc la aparitia acestei afectiuni dermatologice poate fi citita in “ Pododermatitele la Caine

Simptome

Furunculoza interdigitala 2Suprafata cutanata interdigitala afectata este eritematoasa, tumefiata si prezinta o sensibilitate dureroasa crescuta.

Tabloul clinic al furunculozei este dominat de  lingerea insistenta a spatiilor interdigitale afectate sau chiar muscarea zonei problematice. Impresia generala creata detinatorului este  aceea ca animalul isi mesteca permanent membrul bolnav.

La acest nivel pot fi puse in evidenta papule si pustule foliculare, bule pline cu continut seros sau serohemoragic, precum si  noduli fermi, initial intacti. Evolutia leziunilor conduce spre ulcerarea / fistulizarea nodulilor, eliminarea la suprafata tegumentara a unui exudat seros sau serohemoragic, cu formarea crustelor.

Alte simptome, care pot completa tabloul clinic al furunculozei interdigitale, sunt schiopaturile si marirea in volum  ( inflamarea ) limfonodulilor regionali. Prezenta zonelor de alopecie ( de cele mai multe ori datorate linsului ) marcheaza evolutia cronica a acestei pododermatite.

Tratament

Tratamentul acestei afectiuni dermatologice trebuie sa fie parte componenta a terapiei afectiunii primare, care a declansat manifestarile clinice.

Spatiile interdigitale cu leziuni cutanate vor fi curatate la interval de 12 – 72 ore ( in functie de gravitate si intinderea acestora ). In acest scop pot fi utilizate servetele umede impregnate cu substante antimicrobiene si fara alcool ( ex. servetele umede destinate curatirii blanii si pielii la caine, impregnate cu clorhexidina sau alte substante antiseptice, sau de genul celor folosite pentru bebelusi ).

Imbaierea zilnica a membrelor timp de 10 – 15 minute, intr-o solutie de clorhexidina 0,025 % si iod povidona 0,4 %, in primele 5 – 7 zile  poate fi utilizata in completarea tratamentului local al leziunilor cutanate.

Pentru a minimaliza efectul agentilor traumatici asupra membrelor, cainele va fi mentinut in casa, perioade cat mai lungi, va fi plimbat in lesa si vor fi evitate deplasarile pe suprafete neregulate sau rugoase.

Tratamentul local al leziunilor cutanate va fi insotit in mod obligatoriu cu terapia sistemica medicamentoasa. Tratamentul cu antibiotice este unul de lunga durata, fiind mentinut pana la vindecarea completa a leziunilor, plus inca cel putin doua saptamani, pentru a evita recurenta acestora.

Prognosticul afectiunii este bun spre rezervat, si depinde de prognosticul afectiunii primare, care a declansat furunculoza interdigitala.