Acest tip de furunculoza este o infectie bacteriana ( piodermita ), care afecteaza straturile profunde ale pielii, aparuta secundar pe fondul formarii calozitatilor pe suprafata cutanata.

Calozitatea este o leziune tegumentara aparuta pe fondul actiunii repetate,  indelungate si cu intensitate redusa a unor factori traumatici asupra unei regiuni corporale.  Suprafetele de la nivelul proeminentelor osoase si a punctelor de presiune ( coate, stern, jaret, degete laterale, articulatiile metatarsiene sau metacarpiene,  etc ) sunt cele mai predispuse la a dezvolta acest tip de leziune.

In esenta formarea calozitatii tegumentare, reprezinta un raspuns normal al organismului animal la actiunea repetata a acestor stimuli externi. Cazarea indelungata a cainilor din rasele gigante sau mari, pe suprafete dure, rugoase, reprezinta cauza frecventa a aparitiei calozitatilor.

Rasele mari sau gigante ( Marele Danez, Dobermam, Saint Bernard, etc ) sunt predispuse la a dezvolta frecvent calozitati , motiv pentru care prezinta un risc ridicat de a face furunculoza punctelor de presiune. De asemenea exemplarele canine din rasele Teckel  si Basset Hound ( rase de caini cu picioare scurte )  pot dezvolta acest tip de furunculoza, localizata la nivel sternal.

Simptome

furunculoza calozitatilorExamenul clinic pune in evidenta, la nivelul proeminentelor osoase sau a puctelor de presiune, prezenta unor placi tegumentare ingrosate ( piele lichenificata ) cu dimensiuni variate si de forma rotunda sau ovalara.  Aceste formatiuni prezinta in partea inferioara o serie de furunculi, care pot fi intacti sau fistulizati.

Netratata sau tratata superficial, furunculoza punctelor de presiune evoluaza prin aparitia celulitei punctelor de presiune. Aceasta este o afectiune dermatologica grava, care se manifesta prin: placi  tumefiate, dureroase, prezentand numeroase fistule prin care se scurge la suprafata o secretie purulenta, urat mirositoare.

Tratament

Pentru a asigura vindecarea completa a leziunilor cutanate si totodata pentru a impiedica recurenta aparitiei acestora, schema terapeutica a acestei piodermite profunde combina tratamentul local cu antibioterapia pe cale generala.

Terapia locala presupune folosirea de substante antiseptice ( in principal clorhexidina sau benzoil peroxid ) aplicate pe suprafata leziunilor cutanate. Aplicarea locala se poate realiza prin samponare ( modalitatea cea mai eficienta si frecvent folosita ), ungerea leziunilor cu crème sau geluri antiseptice sau prin spray –uri si lotiuni.

Frecventa aplicarilor depinde de aspectul leziunilor cutanate, evolutia acestora si vectorul folosit. De exemplu, in cazul utilizarii sampoanelor antiseptice, ea va fi de 2 – 3 ori / saptamana in fazele initiale, iar ulterior se reduce la o aplicare saptamanala, pana la vindecarea completa a leziunilor.

Folosirea unor unguente pe baza de uree 20 – 40 % sunt o alta modalitate de tratament local al leziunilor din tabloul clinic al furunculozei calozitatilor.

Tratamentul sistemic prin utilizarea antibioticelor este unul de lunga durata, intre 6 si 12 saptamani, plus inca doua saptamani dupa vindecarea completa ( pentru a impiedica recurenta leziunilor ). Alegerea antibioticului, a dozelor si a schemei de tratament sunt de competenta medicului veterinar curant.

Reducerea riscului formarii de calusuri la nivelul zonelor tegumentare de electie, ar trebui sa fie una din preocuparile cotidiene ale detinatorilor de exemplare canine din rasele predispuse la a dezvolta astfel de leziuni.

  • Asigurarea unor suprafete de odihna comfortabile, fara rugozitati sau cu duritate crescuta,
  • Mentinerea elasticitatii si a integritatii pielii la nivelul punctelor de presiune si a proeminentelor osoase,
  • Mentinerea greutatii animalului in limitele normale ( din punct de vedere al standardelor de rasa )

sunt numai cateva din masurile, care pot reduce incidenta aparitiei acestori leziuni.