In conditii naturale activitatea solara asigura testoaselor de Florida ritmul circadian al activitatilor curente ( cautare a hranei, odihna , incalzire,  etc ), energia termica necesara incalzirii corpului in perioadele de odihna pe uscat, dar si expunerea la radiatiile UV de tip A si B, esentiale in managementul starii generale de sanatate a reptilei.

Testoasa cu tample rosii este un animal cu activitate diurna, ceea ce inseamna ca este activ ziua iar noaptea se odihneste. Acest aspect al comportamentului reptilei, impune asigurarea iluminatului artificial al acvaterariului timp de 8 – 12 ore / zi.

In completarea iluminarii si a caldurii asigurate de becurile cu incandescenta, acvaterariul trebuie dotat suplimentar cu o sursa de radiatii UV. Obligativitatea asigurarii fluxului de radiatii UVA si UVB in zona de uscat, este determinata de importanta acestora in asigurarea starii de sanatate a testoasei cazate cazate: 

  • Radiatiile UV de tip A asigura un comportament alimentar, social si reproductiv normal animalelor expuse. Cu alte cuvinte acest tip de radiatii sunt raspunzatoare de mentinerea echilibrului la nivel cerebral. S-a demonstrat ca expunerea zilnica a animalelor unui flux de radiatii UVA, timp de doua ore, a indus declansarea comportamentului reproductiv al acestora.
  • Radiatiile UV de tip B sunt esentiale in sinteza vitaminei AD3  in organismul testoasei. Rolul acestei vitamine in procesele de absortie intestinala si de metabolizare a Ca este cruciala, absenta ei determinand deficit de Ca, cu aparitia rahitismului ( in cazul exemplarelor tinere ) sau a osteomalaciei ( la exemplarele adulte ).

Evident ca expunerea reptilei direct radiatiilor solare, reprezinta cea mai buna modalitate de a asigura necesarul de radiatii UVA si UVB. Se estimeaza ca o expunere directa actiunii solare a reptilei, totalizand o perioada de minim 5 ore saptamanal, asigura necesarul de radiatii UV de tip B, astfel ca dotarea acvaterariului cu o sursa UVB devine inutila.

In oricare alta situatie asigurarea unei surse artificiale de radiatii UVB este absolut necesara. Magazinele de specialitate au in oferta o gama variate de becuri UVB destinate acvaterariilor sau a terariilor.

Daca asigurarea radiatiei UV de tip B este imposibila,  completarea alimentatiei testoasei de Florida cu suplimente vitamino – minerale, care contin vitamina D3 este unica modalitate prin care se poate asigura prezenta acesteia in organismul reptilei.

Asigurarea si intretinerea corecta a unei testoase cu tample rosii implica energie, timp si investitia unei sume de bani relativ mari.  Daca insa conditiile minimale, prezentate in postarile precedente sunt asigurate, interactiunea om animal de companie, recompenseaza pe deplin efortul facut.