In contextul infectiilor  pielii cauzate de diferite genuri de miceti ( ciuperci ), intalnite la testoasele de Florida crescute in captivitate, prezinta o importanta mai mare doua entitati clinice distincte, respectiv: Dermatita micotica si Micoza cutanata nodulara.

Dermatita micotica

Reprezinta o afectiune cutanata, determinata de infestatia testoaselor de Florida, cu miceti din genurile Michrosporum, Trichophyton, Geotrichum, Alternaria. Prezenta acestor ciuperci  in mediul inconjurator este ubicvitara ( cu exceptia celor din genul  Trichophyton ), fiind identificati in apa, la nivelul substratului, in fecale sau urina testoaselor. Conditiile de igiena si intretinere necorespunzatoare, care afecteaza mecanismele imunitare ale reptilei, sunt factori declansatori ai acestei boli.

Simptome

Dermatita micotica se manifesta initial prin aparitia la nivelul tegumentului sau al carapacei testoasei afectate, de leziuni cu aspect circular sau alungit, care ulterior, evoluaza in ulcere sau edeme subcutanate. Zonele tegumentare vizate de aparitia acestor leziuni primare vizeaza gatul si suprafata membrelor. Leziunile la nivelul carapacei constau in ramolirea tesutului de legatura, urmata de desprinderea placilor, sau, in cazurile de invazie masiva a micetilor, chiar desprinderea completa a carapacei

Diagnostic

Examenul clinic impreuna cu identificarea agentilor cauzali ( specia de miceti ) prin examene paraclinice specifice, permit medicului veterinar sa stabileasca diagnosticul bolii

Tratament

Testoasa afectata va fi relocata din acvaterariu intr-un tanc uscat, unde va fi gazduita pe toata durata tratamentului. Temperatura aerului va fi mentinuta in jurul valorii de 32° – 35° C, iar zilnic reptila va fi introdusa intr-un bazin cu apa la 28° – 30° C, timp de 1 – 2 ore pentru a se rehidrata si alimenta.

Leziunile cutanate vor fi curatate, dezinfectate dupa care pe suprafata lor va fi aplicat un unguent antimicotic pe baza de imidazol, sau miconazol. Procedurile se vor repeta zilnic, 3 – 4 zile.

In cazul leziunilor care nu prezinta tendinta de vindecare, medicul veterinar poate lua decizia indepartarii chirurgicale a tuturor tesuturilor afectate, urmata de aplicarea unguentelor antimicotice.

Micoza cutanata nodulara

Genurile de miceti  ( Aspergillus, Fusarium, Cladosporium, Alternaria ) care declanseaza dermatita, au o raspandire larga, fiind identificati la nivelul substratului, in apa, pe plante, obiecte de decor din acvaterariu, etc. Alaturi de conditiile de intretinere si igiena defectuoase, un rol important in aparitia bolii il au leziunile cutanate superficiale sau profunde, netratate sau tratate superficial. Aceastea constituie porti de intrare a micetilor la nivelul tesutului subcutanat, unde se localizeaza frecvent.

Simptome

Semnele  clinice se concretizeaza in aparitia de leziuni cutanate: 

  • papule, pustule in  infestatia cu Aspergillus,
  • noduli de culoare maronie, in cazul infectiei cu miceti din genul Cladosporium,
  • leziuni ulcerative care ulterior se transforma in piogranuloame, in infestatii cu genul Fusarium

Diagnostic

Examenul clinic al leziunilor, completat cu identificarea micetilor, permit stabilirea diagnosticului de catre medicul veterinar.

Tratament

La fel ca in cazul dermatitei micotice, testoasa bolnava va fi gazduita intr-un tanc uscat in conditiile prezentate anterior. Medicul veterinar va indeparta chirurgical nodulii si piogranuloamele circumscrise.

Tratamentul local cu unguente antimicotice va fi completat prin administrarea pe cale orala de Ketoconazol in doze stabilite de medicul veterinar.

Continuare…