Afectiunea  dermatologica, cunoscuta si sub denumirea de ” piodermita cutelor ” sau ” dermatita pielii cutate “, este intalnita relativ frecvent in cazul cainilor din rasele cu pielea cutata ( ex. Shar Pei, Buldog englez sau francez, Setter, Cocker spaniol, Pug, Pekinez, etc ), sau a celor supraponderali ( obezi ).

Este o  infectie de natura bacteriana  limitata la nivelul stratului de suprafata, cornos, al pielii ( piodermita de suprafata )  si apare pe fondul existentei unor factori favorizanti locali de la nivelul pliurilor cutanate:

  • umezeala persistenta,
  • caldura crescuta,
  • frecarea continua  
  • lipsa ventilatiei in profunzimea cutelor. 

In aceste conditii  are loc o multiplicare excesiva a populatiilor bacteriene existente  la nivelul zonelor mentionate,  care declanseaza manifestarile clinice al piodermitei cutelor ( intertrigo )

Simptome

Zona cutanata implicata ( de la nivelul pliurilor ) are un aspect umed, lipicios, cu firele de par aglutinate datorita exudatului seros, care acopera suprafata afectata. Caracterul, initial seros, al exudatului devine in scurt timp muco – purulent sau  purulent ( in cazurile mai grave ).

Pielea este inrosita ( eritematoasa ) si emana un miros ihoros, dezagreabil. De multe ori, acest ultim aspect este si motivul  pentru care cainele bolnav este adus la medicul veterinar. Pruritul ( senzatia de mancarime a pielii ) este un simptom comun in  tabloul clinic al diferitelor forme de intertrigo (dermatita a pielii cutate  ).

Evolutia acuta a leziunilor  conduce la aparitia escoriatiilor si / sau a ulceratiilor tegumentare, care de cele mai multe ori, sunt acoperite cu cruste hemoragice sau purulente. Netratata la timp, afectiunea se cronicizeaza, situatie in care apare  lichenificarea si hiperpigmentarea pielii afectate.

Prezenta leziunilor inflamatorii la nivelul pliurilor pielii ( facial, labial, caudal, vulvar, sau generalizat ) determina o corelatie stransa intre rasa cainelui bolnav si regiunea corpului in care evoluaza dermatita. Astfel, intertrigo poate evolua sub mai multe forme, respectiv:

  • Intertrigo facial – boala este caracteristica, in special raselor cu bot scurt ( rasele brahiocefalice ) Buldog intertrigo facial 2englez, Buldog Francez, Pug, Pekinez, Chow- Chow. In aceasta forma, stratul cornos al pielii de  la nivelul pliurilor fetei prezinta un eritem ( inrosire a pielii )  nedureros, fara prurit,  de cele mai multe ori, urat mirositor.  Aceasta dermatita poate evolua asociat cu afectiuni oculare de natura traumatica, cum ar fi cheratitele ( inflamatii ale corneei ) sau ulcerele corneene.   
  • Intertrigo labial – aceasta forma de dermatita este asociata frecvent cu mirosul fetid intertrigo labialal respiratiei exemplarului canin afectat.  Leziunile inflamatorii, apar in  cutele de la nivelul buzei inferioare si sunt intalnite frecvent in cazul  cainilor din rasele Cocker spaniol, Saint Bernard, Tera Nova, Irish Setter, etc. Aparitia acestui tip de piodermita superficiala este corelata cu prezenta tartrului dentar, a gingivitelor sau a altor afectiuni din regiunea orala, care evoluaza cu hipersalivatie.  
  • Intertrigo caudal – evoluaza la rasele de caini cu coada incurbata, care prezinta o cuta adanca a pielii ce inconjoara baza cozii ( Buldog Englez, Boston Terrier, etc ).
  • Intertrigo vulvar – este caracteristic femelelor supraponderale sau obeze, precum si a celor care au fostintertrigo vulvar castrate inainte de primul ciclu de calduri. Pielea vulvei este eritematoasa si macerata, iar cateaua isi linge excesiv regiunea. Urinarea este dureroasa, afectiunea cutanata  fiind frecvent asociata cu infectii ale tractului urinar inferior.
  • Forma generalizata de intertrigo evoluaza, in principal, la exemplarele din rasa Shar Pei sau a celor obeze. Boala evoluaza cu cresterea secretiei glandelor sebacee, pielea afectata emana un miros greu, dezagreabil,  iar senzatia de prurit are intensitate moderata.

Continuare…