Degu este un animal rozator, hiperactiv, curios, inteligent si foarte jucaus. In captivitate se afla in permanenta miscare si explorare a custi. Alearga, se catara pe bare sau pe obiectele aflate in interior, sare pe distante relativ mari, cauta in permanenta modalitati de a iesi din cusca. Un alt aspect esential al comportamentului in captivitate este faptul ca Degu se poate strecura usor prin spatii inguste si roade tot cea ce poate fi ros.
Comportamentul in captivitate al veveritei Degu impune anumite caracteristici spatiului in care urmeaza sa fie gazduita.  Astfel, cusca trebuie sa aiba dimensiuni mari, comparativ cu altele folosite in mod curent pentru alte rozatoare de aceeasi talie crescute ca animale de companie. In stabilirea dimensiunilor optime trebuie luate in calcul mai multe aspect si anume: 
  •            Dimensiunea minima a custii, destinate pentru gazduirea a doua veverite Degu, este de 100 x 60 x 60 cm. Aceste  dimensiuni minime sunt calculate pentru cazul in care cele doua veverite sunt lasate libere din cusca cel putin odata pe zi. 
  •          Spatiul alocat amplasarii custii. Se impune o precizare si anume: Degu se simte foarte bine in custi a caror inaltime este mai mare decat lungimea si care pot si etajate. Astfel pe o suprafata de numai 100 x 60 cm se poate construi un spatiu de 2 sau chiar 3 ori mai mare decat suprafata minima necesara. De asemenea, avand in vedere ca animalul este hiperactiv si doarme foarte putin, nu este indicata amplasarea custii in apropierea dormitoarelor sau a altor spatii de odihna.
Materialele folosite la confectionarea custii nu pot fi decat metalul  si / sau sticla. Cele destinate altor specii de rozatoare, cu partea inferioara confectionata din material plastic dur si care se gasesc in mod curent in comert, sunt improprii gazduirii veveritelor Degu. Motivul il constituie comportamentul de rozator al Degu: tot ce se poate roade va fi ros, iar plasticul dur al partii inferioare nu face exceptie. 
Distanta intre barele custii nu trebuie sa fie mai mare de 2 cm, chiar mai mica in cazul in care sunt gazduiti si pui. Daca pe fundul custii este amplasat un  gratar metallic, este absolut necesar ca acesta sa fie acoperit in intregime cu un substrat care sa impiedice ranirea animalului. Elementele de inchidere ale custii trebuiesc verificate in permanenta. Fiind foarte inteligenta, Degu va invata rapid cum sa evadeze si din cele mai securizate custi.
Cusca reprezinta spatiul in care Degu isi va petrece cea mai mare parte a timpului. Daca vrem sa ne bucuram de compania unui animal fericit si de tot ce poate acesta sa ne ofere, trebuie sa incercam sa-i oferim maximul de spatiu pe care il avem disponibil. In continuare sunt prezentate cateva exemple de custi. O adevarata piatra de  incercare ar fi confectionarea custii chiar de detinator, dar cati suntem dispusi sa facem acest efort ? 
DeguCageNewWheelcontents_chinchillase7

 

IMG_1008 tall degu cage imagesb imagesc

Cel mai potrivit asternut, care poate fi folosit in cusca veveritelor Degu, il constituie rumegusul uscat de pin. Acesta este ieftin, igienic,absoarbe bine umiditatea  si mirosurile, are proprietati antibacteriene si este lipsit de  toxicitate pentru animal. Sigurul caz in care nu este recomamdata folosirea acestui substrat este in cazul animalelor cu probleme  respiratorii, care se pot acutiza sub influenta prafului din rumegus. Este interzisa folosirea rumegusului din stejar, intrucat acesta este toxic pentru Degu. Nu este indicata  utilizarea peletelor de lemn, folosite de regula pentru litiera pisicilor. Suprafata rugoasa a acestora va determina  raniri ale membrelor ( pododermatite ). Totodata acesti peleti pot provoca rupturi ale peretilor stomacali sau intestinali, in cazul ingestiei, datorita proprietatii acestora de a-si mari volumul prin absortia de apa. Exemple de substrate potrivite pentru cusca veveritelor Degu, care se gasesc in magazinele pet – shop sunt prezentate in continuare.

index imagesd imagese