Carapace acoperita de alge

Algele, care se dezvolta liber pe carapacea testoaselor de Florida sunt privite, de cele mai multe ori, ca o populatie comensala si nu patogena. In urma acestei asocieri, testoasa este camuflata ( in salbaticie ) de eventualii pradatori acvatici, iar algele castiga mobilitate. Mentinerea, in anumite limite, a numarului si densitatii  algelor este realizata prin intermediul perioadelor cand testoasa se incalzeste la soare, iar carapacea se usuca complet, sau prin procesul de inlocuire a solzilor.

In anumite conditii nefavorabile, in principal legate de intretinere, igiena si alimentatie, dar si de tulburari in procesul de naparlire, algele se pot fixa in straturile mai profunde ale carapacei. Urmare a acestui proces, solzii se vor desprinde prematur, fapt ce poate favoriza aparitia infectiilor secundare cu germeni patogeni prezenti in apa acvaterariului.

Imbunatatirea calitatii apei ( utilizarea unui filtru adecvat, indepartarea promta a resturilor alimentare, schimbarea periodica ), indepartarea regulata a algelor de pe suprafata carapacei, cu ajutorul unei periute de dinti, previne aparitia situatiilor mentionate anterior.

in cazul desprinderii partiale a solzilor ( datorita inmultirii excesive a algelor ) acestea vor fi indepartati manual. Carapacea va fi spalata  cu o solutie diluata de clorhexidina sau iod povidona.

Leziuni superficiale ale carapacei ( eroziuni / microabcese )

Aparitia acestor leziuni este limitata la stratul de solzi, care acopera placile osoase ale carapacei sau plastronului.

Cauza frecventa a acestor leziuni se regaseste in conditiile inadecvate de intretinere si igiena ( filtru ineficient, apa murdara si rece, substrat abraziv, lipsa unui spatiu de uscat suficient de mare pentru a permite uscarea completa a testoasei, insuficienta expunere la radiatii UV ) si / sau nutritie deficitara.

Aceste rani sunt caracterizate prin aparitia, pe solzi, de zone cu o coloratie modificata ( mai inchise,mai deschise sau rosii ), de cele mai multe ori focalizate, dar sunt si situatii in care leziunile sunt diseminate pe toata suprafata carapacei / plastronului. Caderea, partiala sau totala, a solzilor afectati este rezultatul final al proceselor patologice, care insotesc aceste rani.

Medicul veterinar va stabili diagnosticul pe baza semnelor clinice

Tratamentul consta in indepartarea manuala, in totalitate a solzilor afectati. Pe zonele ramase descoperite se vor aplica unguente cu antibiotice ( ex. Mibazon, Asocilin, etc), de doua ori pe zi, pentru a impiedica suprainfectiile. Dupa aplicarea unguentului, testoasa va fi mentinuta intr-un tanc uscat, dotat cu o sursa de incalzire, timp de 2 – 4 ore.

Concomitent se vor corecta conditiile de intretinere si alimentatie.

Necroza carapacei / plastronului

La fel ca si in cazul pielii, necroza carapacei / plastronului, nu este o afectiune in sine ci o componenta a tabloului clinic al unor boli, care afecteaza testoasa de Florida.  Focarul necrotic  patrunde in grosimea tesutului osos, pe distante variabile, in unele situatii penetrand complet grosimea structurii afectate.

Leziunile aparatului de protectie tegumentar ( fisuri, fracturi, rani prin intepare, microleziuni ale plastronului determinate de deplasarea pe suprafete abrazive, deshidratarea, desprinderea accidentala totala sau partiala a solzilor, etc ) constituie “ porti de intrare”  pentru germenii bacterieni sau micotici, responsabili de aparitia si dezvoltarea necrozelor.

Simptome

Initial, in zona afectata apare o modificare de culoare ( devine mai inchisa ). In locurile respective tesuturile isi modifica consistenta, devenind moi, urat mirositoare si care pot fi indepartate cu usurinta.

Semnele clinice permit medicului veterinar stabilirea, cu usurinta, a unui diagnostic.

Tratament

Tesuturile necrozate vor fi indepartate chirurgical,  pana la tesutul sanatos, dupa care se vor aplica unguente pe baza de antibiotice ( Mibazon, Asocilin, etc. ) de 2 ori pe zi. Pana la vindecarea completa a leziunilor, testoasa va fi gazduita intr-un tanc uscat, incalzit,  cu  temperatura aerului intre 32° – 35°C. Zilnic,  reptila va fi trecuta intr-un bazin cu apa incalzita, timp de 2 – 3 ore, pentru a se alimenta si hidrata. Mentinerea testoasei intr-un mediu incalzit, are drept scop stimularea mecanismelor imunitare de aparare a organismului.

Continuare…