Ramolirea carapacei / plastronului / Shell rot

Aceasta afectiune este una dintre cele mai grave, care pot afecta aceste structuri anatomice de protectie ale testoaselor de Florida. Aparitia bolii este favorizata de existenta unor conditii de igiena si intretinere deficitare, respectiv:

  • mediu acvatic poluat si temperatura apei scazute,
  • lipsa expunerii sau expunerea insuficienta a testoasei la radiatiile UV,
  • spatiu terestru insuficient de mare pentru a permite uscarea completa a carapacei si plastronului.

Regimul alimentar dezechilibrat, lipsit de suplimente minerale si vitaminice, reprezinta un alt factor favorizant al aparitiei bolii.

Factorii declansatori ai bolii sunt reprezentati de asocierea unor germeni patogeni de natura bacteriala cu germeni de natura micotica. Mecanismul de producere, presupune existenta unor ” porti de intrare ” ( leziuni la nivelul carapacei sau plastronului ), prin intermediul carora, asocierea de germeni mentionata, patrunde in straturile profunde. Multiplicarea germenilor la acest nivel determina distructii ale tesuturilor, care culmineaza in final cu desprinderea carapacei de varfurile ( apofizele ) coloanei vertebrale. In continuarea are loc modificarea structurii si a consistentei ( ramolirea tesutului ) in anumite zone ale carapacei / plastronului.

Simptome

Ramolirea placilor  determina in final desprinderea acestora, urmata de aparitia unor ulcere cu suprafata  variabila. Aceste ulcere sunt de cele mai multe ori acoperite cu o pelicula urat mirositoare si consistenta mucilaginoasa.

Tabloul clinic permite stabilirea cu usurinta a diagnosticului de catre medicul veterinar

Tratament

Tesuturile afectate vor fi indepartate in totalitate. Leziunile ramase vor fi curatate si aseptizate. In continuare se vor aplica unguente pe baza de antibiotice ( ex. Mibazon, Asocilin ), de 2 ori pe zi, timp de mai multe saptamani. Daca suprafata lezionata este mai intinsa, se impune acoperirea acesteia cu o serie de materiale sintetice, cum ar fi: acrilatul dentar, fibra de sticla, chiar fase gipsate sau rasini epoxidice. Un singur aspect trebuie avut in vedere si anume: substantele folosite pentru acoperire nutrebuie sa vina in contact cu tesuturile vii.

Corectarea conditiilor de intretinere si a alimentatiei, contribuie decisiv la vindecarea exemplarului bolnav.

Pe toata durata tratamentului, testoasa de Florida va fi gazduita intr-un tanc uscat, in care temperatura mediului va fi mentinuta la 32° – 35°C ( temperatura ridicata a mediului permite functionarea eficienta a mecanismelor imunitare de aparare a organismului ). Pentru a se hrani, dar mai ales pentru a se hidrata, zilnic, reptila va fi transferata, pentru o perioada de 1 – 3 ore, intr-un bazin cu apa incalzita avand inaltimea coloanei de apa cat mai mica.

Tratamentul antibiotic local va fi combinat cu unul pe cale generala in conditiile in care tabloul clinic se complica cu semnele unei afectari generale: inapetenta, anorexie, stare letargica, imobilitate pentru perioade lungi de timp, etc.

Procesul de vindecare dureaza o perioada lunga de timp si solicita intraga atentie a detinatorului. In urma vindecarii, carapacea ramane deformata ireversibil.

Deformari ale carapacei si plastronului

Aparitia suprafetelor deformate pe carapace sau plastron se datoreaza frecvent unor:

  • dezechilibre alimentare – supraalimentatie, ratie hiperproteica, hranirea frecventa a exemplatelor adulte, fapt care determina accelerarea cresterii, ratie dezechilibrata in calciu si fosfor, lipsa vitaminelor, continut redus in fibre a ratiei  ),
  • boli metabolice,
  • conditii precare de intretinere si igiena,
  • evolutia unor boli cronice,
  • afectiuni congenitale ( ereditare sau din nastere ),
  • traumatisme mecanice ( fisuri, fracturi ) suferite la o varsta tanara.

Simptome

Carapacea testoasei afectate prezinta o seri de umflaturi de inaltime variabila, care confera acesteia un aspect neregulat, uneori piramidal ( aspect caracteristic in deformarile datorate supraalimentatiei sau a alimentatiei hiperproteice ) sau sub forma de valuri in alte situatii. Un alt simptom il reprezinta modificarea zonala a consistentei carapacei. Astfel, pe suprafata acesteia vor fi intalnite zone de consistenta si rezistenta normala, alternand cu zone de consistenta moale si rezistenta scazuta. Situatii similare pot fi intalnite si la nivelul plastronului.

Neregularitatile suprafetelor carapacei / plastronului sunt elemente suficiente pentru un diagnostic. Medicul veterinar va trebui sa stabileasca cu certitudine cauza deformarilor.

Tratamentul consta in corectarea deficientelor alimentare si de intretinere.

Pana intr-un anumit stadiu timpuriu aceste deformari sunt reversibile, dupa care modificarile aparute raman defi itive, indiferent de corectiile alimentare si de intretinere facute. Cu toate acestea, deformarile carapacei sau plastronului sunt compatibile cu supravietuirea normala a exemplarelor afectate.