Prezentarea leziunilor cutanate si subcutanate, care pot fi intalnite la testoasa de Florida, continua  cu: necrozele cutanate, arsurile, edemele subcutanate localizate sau generalizate ( anazarca ).

Necroze cutanate

Necroza ( moartea unei celule sau a unui tesut ) tesutului cutanat nu este o afectiune in sine ci rezultatul evolutiei dermatitelor, al arsurilor de natura termica sau chimica sau al tumorilor. Aceasta leziune poate fi intalnita si in cazul bolilor care conduc la afectarea vaselor sanguine subcutanate precum si in cazul degeraturilor datorate expunerii testoasei la temperaturi scazute ( sub 0° C ).

Aceste leziuni, cu intindere si  profunzime variabila, constituie adevarate “ porti de intrare “ pentru agentii patogeni sau potentiali patogeni, aerobi dar mai ales anaerobi, care pot determina infectii locale sau sistemice ( septicemie )

Tratamentul acestor leziuni implica interventia chirurgicala.

Arsuri

In cazul testoaselor de Florida crescute in captivitate ca animale de companie, aparitia arsurilor se datoreaza, de cele mai multe ori, neglijentei detinatorilor. Aceste leziuni pot fi clasificate, in functie de cauza in:

  • arsuri termice – apar ca rezultat al amplasarii incorecte ( prea aproape de corpul testoasei ) a sursei de caldura a acvaterariului, sau al ancorarii neglijente a acesteia,
  • arsuri chimice – determinate in principal de substantele dezinfectante folosite la curatarea acvaterariului si neindepartate in totalitate,
  • arsuri electrice – care apar in urma electrocutarii testoasei datorita spargerii accidentale a incalzitorului apei din acvaterariu.

Caracteristic reptilelor ( implicit testoaselor ) este faptul ca si arsurile aparent minore pot genera leziuni grave, intrucat rana initiala, determinata de actiunea agentului vulnerant, este rapid contaminata de germenii bacterieni ( aerobi sau anaerobi ) prezenti in mod obisnuit in mediul acvaterariului sau pe pielea testoasei.

Indiferent de natura arsurii, aceasta va fi irigata din abundenta si repetat cu ser fiziologic. Dupa curatirea si aseptizarea ranii aceasta va fi acoperita cu un pansament steril, autoadeziv ( de preferinta transparent ), pentru a evita suprainfectiile.

Edemele si anazarca

Edemul reprezinta tumefierea tesutului subcutanat, urmare a acumularii de lichide la nivelul acestuia. Anazarca constituie edematierea generalizata a tesutului conjunctiv subcutanat.

Ele apar ca rezultat al evolutiei unor boli cu afectare sistemica, cum ar fi: bolile cardiovasculare, renale sau hepatice

Tabloul clinic este dominat de tumefierea generalizata a corpului testoasei. Tesuturile afectate par a se revarsa de sub carapace, iar tumefactia pastreaza urma degetului, in cazul in care este apasata. La nivelul membrelor pot sa apara crevase ( crapaturi ale pielii ) din care se scurge un lichid seros.

Medicul veterinar va stabili diagnosticul de anazarca pe baza examenului clinic al testoasei afectate.

Nu exista un tratament eficace al acestei afectiuni, moartea survenind la cateva luni de la aparitia primelor simptome.