Privite in ansamblu, otitele externe reprezinta afectiuni inflamatorii, acute sau cronice, ale conductului auditiv extern si / sau a conchiei auriculare.

Manifestarile clinice ale acestor afectiuni se datoreaza efectelor procesului inflamator si sunt proportionale cu severitatea acestuia. Cainele care sufera de otita externa poate prezenta urmatoarele simptome:  

  • Pozitia anormala a urechii / urechilor afectate, care este mentinuta in pozitie decliva ( mai aproape de sol), cu capul rasucit spre partea bolnava.
  • Rasucirea sau scuturarea frecventa si energica a capului ( identic cu miscarile de indepartare a apei din blana ).
  • Senzatia de prurit determina gratajul insistent si prelungit al pavilionului urechii si al regiunii adiacente canalului auricular afectat. Totodata cainele isi poate freca urechea de covor, podele, gazon sau alte obiecte din mediu  pentru a calma pruritul.
  • otita externa 2Eritem al pielii care captuseste conductul auditiv inflamat. Inrosirea se poate poate extinde la nivelul fetei interne a conchiei auriculare.
  • Temperatura locala este crescuta.
  • Urechea afectata prezinta o sensibilitate dureroasa proportionala cu intensitatea inflamatiei. Exista situatii in care cainele evita energic contactul cu mana examinatorului ( detinatorului ), sau chiar raspunde agresiv la incercarea de a-i examina urechea.  
  • In cazul otitelor severe gratajul urechii afectate poate fi insotita cu gemete sau chiar urlete, datorate durerii.
  • Sunt situatii in care urechea afectata emana un miros ranced neplacut, sau prezinta scurgeri auriculare urat mirositoare, care aglutineaza perii si blana din regiunea adiacenta.
  • Prezenta unor leziuni cutanate, de gravitate variabila, la nivelul fetei externa a pavilionului urechii sau a regiunii adiacente conductului auditiv extern, sunt de cele mai multe ori autoprovocate, fiind rezultatul gratajului insistent si prelungit sau al frecarii regiunii afectate de obiectele de mediu. Aceste leziuni constituie adevarate “ porti de intrare “ pentru germenii bacterieni sau micotici oportunisti, care le pot infecta si determina aparitia unor complicatii ( piodermite, abcese, etc ).
  • Netratate sau tratate superficial, otitele externe evoluaza si pot cuprinde structurile urechii medii ( otita medie ) sau interne ( otita interna ), situatie in care tabloul clinic al bolii se complica mult, cu aparitia simtomelor care indica afectarea analizatorului echilibrului ( analizatorul vestibular ), precum si alterarea starii generale a cainelui.

Otita bacterianaSuprapunerea infectiilor de natura bacteriana sau micotica ( factorii secundari ), peste leziunile inflamatorii, nu face altceva decat sa complice si mai mult tabloul clinic al manifestarilor otice si totodata sa ingreuneze procesul de vindecare.

In rezumat, otitele externe sunt inflamatii, uni- sau bilaterale ( mai frecvent), cel mai adesea dureroase, care provoaca un discomfort major animalului de companie afectat si implicit detinatorului acestuia. Ele nu se vindeca spontan ( fara un tratament adecvat ) si pe masura ce boala evoluaza, aparitia factorilor perpetuatori reduc tot mai mult sansele unei recuperari complete.

Rolul medicului veterinar in diagnosticarea si tratamentul afectiunii nu poate fi inlocuit, intrucat de cele mai multe ori, otitele externe evoluaza in contextul unor afectiuni dermatologice sau sistemice mai ample. In aceste conditii, sansele de reusita ale unui tratament simptomatic empiric, prin aplicarea locala a unor solutii otice achizitionate din farmacie ( ca urmare a sfaturilor primite  ), sunt extrem de reduse. Mai mult, urmarea unor astfel de tratamente se traduce in persistenta unor infectii otice rezistente la actiunea antibioticelor.