Demodecia Generalizata

Demodecia generalizata reprezinta forma grava de manifestare, cu un prognostic rezervat, al acestei parazitoze la caine. Ea poate fi intalnita atat in cazul exemplarelor canine tinere – cand se considera ca este implicat si un factor ereditar-, cat si in cazul exemplarelor adulte. La cainii adulti, demodecia generalizata apare pe fondul evolutiei unei boli interne ( diabet zaharat, hiperadrenocorticism, etc ), iar manifestarile ei preced simptomele afectiunii sistemice.

Debutul formei generalizate la caine este similar celei localizate:

  • aparitia de zone circumscrise sau difuze de alopecie ( initial, mai putine de 5 cu un diametru < 2,5 cm ),
  • eritem al pielii in zonele respective,
  • fara prurit sau cu unul de intensitate redusa.

Daca in cazul formei localizate, leziunile cutanate regreseaza spontan ( in majoritatea cazurilor ) intr-un interval de 2 – 3 saptamani, in forma generalizata ele se extind si devin tot mai  grave.

Distinctia intre forma localizata si generalizata a bolii se realizeaza pe seama unuia din urmatoarelor criterii:

  • numarul leziunilor cutanate distincte este mai mare sau egal cu 5, cu un diametru mai mare sau egal cu 2,5 cm, sau
  • o regiune corporala este afectata in intregime, sau
  • leziunile cutanate afecteaza cel putin doua membre ( in cazul evolutiei pododemodicozei )

In manifestarea localizata a demodeciei la caine, manifestarile clinice ale bolii sunt oarecum aceleasi pentru majoritatea indivizilor afectati. In contrast, tabloul clinic al formei generalizate poate prezenta simptome diferite de la un bolnav la altul.

In acest context, demodicoza generalizata la caine se poate manifesta prin urmatoarele forme:

Alopecie multifocala

Forma de evolutie, care apare frecvent la rasele de caini cu par scurt si metisii acestora: Staffordshire Bull Terrier, Buldog englez, Buldog francez, Jack Russel.

Leziunile cutanate, care apar predilect la nivelul gatului, spatelui si a membrelor constau in:

  • demodecie generalizatazone multiple de alopecie (>5), bine delimitate sau difuze. Uneori aceste zone confluaza si determina aparitia unei intregi regiuni corporale lipsite de par.
  • Pielea de la nivelul acestor zone prezinta un eritem mai mult sau mai putin accentuat si este acoperita de scuame
  • Contaminarea leziunilor cu germeni patogeni de natura bacteriana, este urmata de evolutia piodermitelor secundare ( foliculite bacteriene, in principal )
  • Leziunile cutanate sunt insotite de un prurit de intensitate medie.

Eritemul accentuat  si pielea acoperita de multiple scuame,  la nivelul liniei mediane dorsolombare, reprezinta simptome caracteristice ale evolutiei acestei forme la Westie

blana mancata de moliiMultiple zone de alopecie asociate cu numeroase comendoame sunt intalnite frecvent in cazul cainilor din rasa Mops afectati de aceasta parazitoza.

Aspectul de “ blana mancata de molii “, datorat unor multiple zone de alopecie prezente la nivelul trunchiului, caracterizeaza evolutia demodicozei generalizate la Shar Pei.

Continuare…