Raia Demodecica Generalizata

Forma scuamoasa neinsotita de alopecie

In acest caz, tabloul clinic este redus la prezenta unor multiple scuame pitiriaziforme, de culoare albicioasa sau alba –galbuie, cu aspect unsuros si miros dezagreabil. Acestea sunt raspandite pe intreaga suprafata a blanii.

forma scuamoasa de demodecieTunderea cainelui afectat pune in evidenta leziunile cutanate ( placi cherato – seboreice ).

Aparitia pruritului cu intensitate variabila, semnaleaza evolutia secundara a suprainfectiilor bacteriene.

Aceasta forma de manifestare este intalnita frecvent in cazul exemplarelor bolnave din rasa West Highland White Terrier ( Westie ) si Scotish terrier.

Evolutia prin ulceratii si cruste ( ulcero – crustoasa ) neinsotite de alopecie

In acest caz manifestarile demodeciei sunt grave si insotite, de regula, de simptomele alterarii starii generale a cainelui.

Leziunile cutanate sunt localizate frecvent la nivelul gatului,  corpului sau a membrelor si constau in: placarde acoperite de cruste groase, aflate in corelatie directa cu leziuni de furunculoza / celulita. Sunt extrem de dureroase iar senzatia de prurit, care le insoteste, este intensa. Ulceratiile sunt de diferite dimensiuni, forma circulara si prezinta la suprafata un burelet eritematos friabil. Limfonodulii regionali sunt mariti in volum.

Aceasta evolutie apare frecvent la rasa West Highland White Terier ( Westie ), Scotish terrier, precum si la cainii cu blana lunga.

Evolutie cu prezenta comendoamelor insotite de diferite grade de alopecie

comendom 2Este caracterizata prin prezenta a numeroase comendoame ( de ordinul sutelor, chiar ) dispuse in principal la nivelul zonelor axilare, toracelui si abdomenului. Suprapunerea simptomelor infectiilor bacteriene secundare ( foliculite si / sau furunculoze ) insoteste aproape intotdeauna tabloul clinic al acestei forme de manifestare a demodeciei generalizate.

Este intalnita frecvent la caini din rasele Yorkshire Terrier si Mops.

Forma pustuloasa

demodecie pustuloasaEste o forma grava de evolutie a demodeciei generalizate si in cele mai multe cazuri este insotita si de alterarea starii generale a cainelui afectat. Leziunile cutanate, care constituie tabloul clinic al afectiunii sunt: pustule foliculare sau / si non –foliculare, prezente in numar mare si fara o localizare predilecta. Sunt dureroase si intens pruruginoase. Exista situatii cand  pot fi intalnite  si bule hemoragice.

Demodecia manifestata prin aceste leziuni este intalnita frecvent in cazul exemplarelor din rasele Shar Pei, respectiv Mastiff Napolitan.

In concluzie, formele de manifestare ale demodeciei generalizate la caine sunt multiple, si nu de putine ori similare cu ale altor boli de piele. Din acest motiv excluderea posibilitatii evolutiei acestei parazitoze, in cazul unui animal, care prezinta simptomele unei afectiuni dermatologice, nu poate fi facuta decat pe baza rezultatelor examenelor paraclinice.