Cand suspectati posibilitatea unei intoxicatii accidentale, sau a unei otraviri  voite a animalului de companie, este esential sa va prezentati cat mai repede la medicul veterinar pentru instituirea tratamentului adecvat. Daca insa, din anumite motive obiective ( distanta mare pana la cabinetul veterinar, medicul veterinar lipseste, imposibilitatea deplasarii animalului, evolutie rapida a simptomelor ) prezentarea cu animalul de companie la medicul veterinar este intarziata, iata cateva din masurile de prim ajutor pe care a-ti putea sa le intreprindeti.Aplicarea acestor masuri de prim ajutor nu exclude prezentarea la medicul veterinar, ci doar comfera timp suplimentar si o usoara ameliorare a simptomelor intoxicatiei.
Sick as a dog
Inainte de toate: NU DATI LAPTE ANIMALULUI INTOXICAT !! Contrar parerii  generale, laptele nu este un antidot in cazurile de intoxicatie prin ingestia de substante toxice. Ba mai mult  in unele cazuri potenteaza chiar efectele intoxicatiei, prin favorizarea absortiei la nivel intestinal a toxicului.!  De asemenea, nu administrati nici un fel de medicamente, care credeti ca ar fi de folos, decat in cazul in care v-au fost indicate de medic.
Prima actiune consta in identificarea si indepartarea substantei toxice la care a fost expus animalul. In masura in care acest lucru este posibil, incercati sa aproximati cantitatea ingerata. Pastrati ambalajul, eticheta si restul  din substanta ingerata, pentru ca medicul veterinar sa poata identifica principiul toxic activ si, astfel sa stabileasca conduita terapeutica adecvata.
Prima masura concreta de prim ajutor, in cazul ingestiei de substante toxice alimentare sau nealimentare, o constitue provocarea vomei la animalul intoxicat. Aceasta masura benefica in majoritatea cazurilor, este insa contraindicata in cazul ingestiei de hidrocarburi, acid de baterie, substante corozive, sau in anumite condirii patologice cum ar fi afectiuni neurologice, dificultati respiratorii. Cum provocati voma? Administrati cainelui un vomitiv de uz uman, sau, in cazul in care nu aveti la indemana un astfel de produs, folsind apa oxigenata.  Puneti apa oxigenata intr-un pahar, in doza de o lingurita de cafea pentru fiecare 10 kg ale cainelui. Adaugati apa potabila in exact aceeasi cantitate ( o lingurita de cafea pentru fiecare 10 kg ). Aspirati amestecul intr-o seringa, introduceti varful acesteia in gura animalului, pe la comisura buzelor si il administrati lent animalului, fortandu-l sa bea. Va intrebati care este scopul provocarii vomei ? E simplu. Prin aceasta manevra incercam sa indepartam, din organismul afectat, o cantitate cat mai mare de substanta toxica ingerata.
In continuare vom administra cainelui carbune activ, care este un puternic absobant. In acest scop zdrobim 3 – 6 tablete de carbune activ ( in functie de talia cainelui ), pe care il amestecam cu apa potabila. Aspiram suspensia rezultata intr-o seringa si, in mod identic cu administrarea vomitivului, fortam cainele sa bea.In acest fel incercam sa impiedicam absortia in sange, la nivel intestinal, a principiului toxic ingerat.
Dupa cum se poate observa, masurile de prim ajutor, in cazul ingestiei de substante sau alimente toxice, au efect in primele momente de dupa accident pana la max. 3 ore. Din momentul in care substanta toxica s-a absorbit in sange, rezultatul actiunilor intreprinse este nul. In continuare este de competenta medicului veterinar sa continue terapia, in vederea salvarii animalului  intoxicat.