Chiar daca reprezinta numai o treime din suprafata totala a habitatului artificial, spatiul terestru are  o importanta deosebita in managementul starii de sanatate a testoaselor cu tample rosii. Fiind animale cu sange rece ( nu au capacitatea de termoreglare, motiv pentru care tind sa aiba temperatura corporala egala cu cea a mediului inconjurator ), testoasele petrec timp indelungat pe uscat, incalzindu-se la soare sau la sursa de caldura, in cazul exemplarelor crescute in captivitate.

Cresterea temperaturii corporale permite desfasurarea normala a proceselor metabolice, cele de digestie si absortie intestinala precum si mecanismele imunitare fiind principalele beneficiare.

Perioda petrecuta pe uscat, permite sinteza vitaminei D3 sub actiunea directa a radiatiilor UVB solare sau a celor emise de lampa UVB (  in cazul celor crescute indoor ). Rolul acestei vitamine in absortia intestinala  si metabolismul calciului este esentiala. Lipsa Vit. D3 determina deficitul de calciu in organismul testoasei, chiar in conditiile unui aport exogen corespunzator.

Uscarea completa periodica a carapacei si plastronului le intareste si limiteaza dezvoltarea algelor pe suprafata lor. O carapace curata si tare este mai putin susceptibila infectiilor bacteriene si fungice, care, in caz contrar, pot genera afectiuni de gravitate diferita, uneori letale, testoasei.

Timpul  petrecut pe uscat de catre testoasa de Florida constituie un semn important al starii de sanatate. Pozitia cu capul ridicat in aer si membrele posterioare intinse, in momentele cand  face plaja, reprezinta semnul principal, care indica un exemplar fara probleme de sanatate.

Din cele mentionate anterior se poate trage o singura concluzie: spatiul uscat este esential pentru testoasa cu tample rosii, iar absenta acestuia din habitatul artificial, in care este gazduita, determina probleme grave de sanatate.

Pentru a fi eficient si practic, spatiul uscat destinat testoasei trebuie sa respecte cateva criterii importante:

  • Mediul terestru trebuie sa aiba o suprafata suficient de mare pentru a permite iesirea completa a testoasei din apa si sa permita uscarea completa a carapacei si plastronului. In medie, spatiul terestru ar trebui sa fie egal cu 30 % din suprafata totala a acvaterariului. 
  • Sa dispuna de o sursa de caldura ( bec cu filament, bec cu infrarosii,etc. ). Pentru a stimula iesirea pe uscat a reptilei temperatura aerului, la nivelul solului, trebuie sa fie mai mare cu aproximativ 12°C decat temperatura apei. Temperatura aerului mai mare de 30 – 32°C, descurajeaza iesirea testoaselor pe uscat sau pot determina hipertermie.
  • Elementul de legatura intre mediul acvatic si cel terestru va avea o suprafata fina, fara rugozitati care sa poata zgaria plastronul si sa permita accesul facil al testoasei in mediul terestru. De asemenea zona de acces trebuie sa permita testoasei sa poata urca fara sa fie nevoita sa-si frece plastronul de suprafata uscatului.
  • Siguranta in utilizare. Varianta aleasa pentru asigurarea zonei de uscat nu trebuie sa permita imobilizarea accidentala a unui membru sau, mai rau, a capului testoasei intre peretii acvariului si malurile suprafetei terestre. De asemenea constructia nu trebuie sa serveasca ca punct de plecare intr-o potentiala incercare de evadare a testoasei.

  • Materialele folosite in constructia spatiului uscat nu trebuie sa fie toxice sau sa contina compusi care, dizolvati in apa, sa altereze calitatile acesteia.
  • Constructia sau platforma plutitoare trebuie sa fie stabila, solida, fara posibilitatea de a se desface in partile componente, sau de a pluti in deriva ( in cazul platformelor )
  • Este absolut necesar ca mediul terestru sa permita uscarea completa si a plastronului, sa fie lipsit de elemente ascutite ( ex. spartura de piatra ), care sa afecteze integritatea acestuia sau chiar sa produca ranirea testoasei.
  • Majoritatea testoaselor nu agreaza sa fie deranjate in perioada in care se incalzesc pe uscat. Unele devin agitate si se retrag in mediul acvatic, altele vin si solicita insistent hrana. Pentru a asigura un oarecare calm zonei de uscat, este recomandabil ca aceasta parte a acvaterariului sa fie acoperita.  

Variantele constructive alese pentru realizarea acestui element important al habitatului testoasei de Florida sunt multiple. Practic singura limita o constiuie imaginatia  si gradul de implicare al detinatorului in realizarea unui ambient optim si cat mai estetic  reptilei gazduite.

Varianta cea mai usoara o constituie achizitia din magazinele specializate a unor insulite de plastic, care se ataseaza la peretii bazinului cu ajutorul unor ventuze. Acest tip de constructie este optim pentru pui sau tineretul de pana la 1 an. Prezinta avantajul ca nu reduce spatiul destinat mediului acvatic, este usor de curatat, permite un acces facil pe suprafata ei. O atentie marita se va acorda spatiului dintre peretii bazinului si insulita, care poate imobiliza accidental unul din membrele testoasei sau chiar gatul, daca animalul incearca sa urce pe insula prin acel loc.

O alta varianta o reprezinta inaltarea peste nivelul apei a substratului, la unul din capetele acvariului. Aceasta varianta ofera un aspect estetic natural acvaterariului, permite accesul facil al testoasei la suprafata uscata, nu exista spatii intre peretii bazinului si uscat. Dezavantajul este reprezentat de reducerea semnificativa a spatiului destinat mediului acvatic.

Folosirea unor pietre  de rau cu suprafata neteda sau a trunchiurilor netede de copac confera acvaterariului un aspect natural si indeplinesc cerintele minime impuse. Ramane la alegerea detinatorului testoasei, ce materiale va folosi si cum va realiza spatiul terestru.

testoasa mareToate variantele prezentate anterior sunt viabile in cazul testoaselor cu tample rosii de mici dimensiuni. Realizarea spatiului terestru pentru o testoasa, care a ajuns de dimensiuni mari, poate deveni problematica. In aceasta situatie, solutia optima o reprezinta realizarea spatiului terestru deasupra mediului acvatic. Bazinul este umplut complet cu apa, iar suprafata de uscat este amplasata deasupra sau lateral de bazin. Accesul intre cele doua medii va fi realizat prin intermediul unei rampe line.

Realizarea acvaterariului nu inseamna nimic, fara asigurarea conditiilor de microclimat, care sa faca acest habitat optim cresterii si intretinerii unei testoase de Florida.