E timpul sa aruncam o privire obiectiva, fara accente panicarde, asupra capuselor si a parazitismului pe care acestea il exercita asupra animalelor de companie ( animalelor in general ) si omului. Totodata vom incerca o sistematizare a masurilor de preventie, care sa limiteze la minim riscul unei infestatii accidentale.
Ce sunt capusele?
Capuse
Capusele sunt acarieni, caracterizati prin viata amfibiana, ectoparazitara temporara obligatorie, datorita modului de nutritie hematofag si libera in mediul inconjurator. Cu alte cuvinte acestea paraziteaza la suprafata corpului animalelor si a omului ( pe piele ), se hranesc cu sangele lor ,dupa care se desprind, cad pe sol ,unde continua sa traiasca liber pana la o noua perioada de hranire, cand ciclul se reia. Capusele nu sunt insecte si se inrudesc cu paianjenii si scorpionii.
De ce sunt atat de periculoase ?
Capusele indeplinesc rolul de gazda si de vehicul transportor pentru un numar insemnat de agenti patogeni de natura virala, bacteriana, parazitara sau micotica. Contaminarea parazitilor se realizeaza in urma hranirii  cu sangele animalelor bolnave. In corpul capuselor, agentii patogeni supravietuiesc o perioada de timp, sau chiar se inmultesc in unele cazuri, dupa care, la o noua hranire pe un alt animal sau om, parazitul va elibera, prin intermediul secretiilor salivare, in torentul sanguin al gazdei acesti patogeni. Dintre cele mai grave boli transmise, prin intermediul capuselor, amintim : Boala Lyme ( borelioza ), anaplasmoza, babesioza, ehrlichioza, leishmanioza.
Cum arata capusele?
658x0_capusa_1
Acesti paraziti au orpul oval, turtit, de culoare galbuie, cenusie sau rosie bruna in cazul exemplarelor hranite dimensiunile sunt cuprinse intre  2 – 5 mm  lungime si 1 – 1,5 mm grosime si pana la 16 – 20 mm / 4 – 10 mm. Masculii sunt mai mici decat femelele. 
Corpul este format din aparatul bucal, adaptat pentru intepat si upt ( numit rostru ), corpul prorpiu-zis si membrele, in numar de 4 perechi, situate pe fata ventrala. Pe fata dorsala unele specii prezinta diverse ornamentatii. Capusele nu zboara si nu pot sari.  In medie, parazitul se poate deplasa zilnic pe o distanta de 24 m. Pentru a infesta o gazda, parazitul trebuie sa intre in contact direct cu victima
Ce efecte produce infestatia cu capuse la animalele de companie sau om ?
 • Determina anemii de intensitate variabila, in raport direct cu gradul infestatiei, datorita modului de hranire hematofag al parazitului.
 • Efecte iritative locale, hemoragii punctiforme greu de oprit, ca urmare a actiunii toxice si anticoagulante a secretiilor salivare. Dupa muscatura, capusele elibereaza incirculatia sanguina a gazdei, aproximativ 120 de substante diferite, cu efect vasodilatator si anticoagulant.
 • Unele specii de capuse pot induce paralizia de capuse, consideta a fi una dintre cele mai grave rezultate ale infestatiei. Paralizia apare intr-un interval  de 6 – 14 zile de la infestatie si afecteaza in principal cateii si copiii mici. Se manifesta prin:
  • pareze usoare initial, care evoluaza treptat in paralizii ale membrelor,
  • dificultati respiratorii ( dispnee ),
  • incontinenta urinara, imobilitate in decubit lateral,
  • evolutie letala in 3 – 5 zile.
  • Din fericire afectiunea este reversibila, indepartarea parazitilor fiind urmata de amendarea simptomelor pana la recuperarea completa a gazdei.
 • Microabcese,
 • Dermatite nodulare,
 • Imbolnaviri grave datorate agentilor patogeni ( de natura virala, bacteriana, parazitara sau micotica ) vehiculati, datorita rolului inoculator al capuselor.
 • Prezenta unui numar mare de substante, cu potential alergenic ridicat in saliva capuselor, poate sa induca cu usurinta fenomene alergice gazdei.

Continuare…