Otita medie reprezinta o afectiune localizata la nivelul structurilor urechii medii, caracterizata prin inflamatia mucoasei care le acopera precum si a membranei timpanice, cu sau fara acumulare de lichid.

Spre deosebire de alte vertebrate, testoasele nu prezinta o structura anatomica, asimilabila cu urecha externa, aceasta fiind inlocuita cu un disc de piele, care acopera conductul auditiv extern si care este asimilat membranei timpanice. Localizarea analizatorului auditiv si al echilibrului este in spatele ochilor, usor mai jos de linia acestora ( caudoventral ).

Atat urechea medie cat si cea interna sunt bine dezvoltate si extinse caudal. Elementele constituente ale acestor doua segmente au un rol esential in receptionarea sunetelor cu frecventa joasa si in mentinerea echilibrului, atat in repaus ( echilibrul static ) cat si in miscare ( echilibrul dinamic ). Urechea medie comunica direct cu faringele testoasei, prin intermediul Trompei lui Eustachio. Existenta acestei cai directe de comunicare, permite agentilor patogeni cantonati la nivelul faringelui sa migreze ascendent in cavitatea urechii medii, cu aparitia manifestarilor clinice ale otitei. Deplasarea  germenilor se poate realiza si sens descendend ( de la urechea medie spre faringe ), urmata de aparitia fenomenelor inflamatorii ale cailor respiratorii superioare.

Declansarea manifestarilor clinice ale otitei medii la testoasele de Florida, crescute ca animale de companie, este favorizata de conditiile precare de intretinere si igiena, precum si de alimentatia dezechilibrata, carentata in vitamine ( hipovitaminoza A ).

  • Apa poluata, neschimbata periodic sau nefiltrata eficient, reprezinta un mediu prielnic pentru multiplicarea excesiva si cresterea patogenitatii germenilor bacterieni prezenti, in mod obisnuit, in produsii de excretie ai testoaselor.
  • Temperatura scazuta sub limita inferioara a intervalului de comfort termic al testoasei cu tample rosii, determina scaderea eficientei mecanismelor imunitare de aparare a organismului ceea ce conduce la scaderea rezistentei in fata actiunii patogene a germenilor.
  • O alimentatie carentata in vitamine ( in special in vit. A ) reprezinta un factor predispozant in declansarea otitei.

Germenii bacterieni implicati cel mai frecvent in declansarea otitei medii, in cazul testoaselor de Florida, sunt din speciile Pasteurella sp. si Neisseria catarrhalis, contaminarea fiind realizata, de cele mai multe ori, pe cale ascendenta de la nivelul faringelui prin intermediul trompei lui Eustachio.

Simptome

otita medieInitial afectiunea trece neobservata. Ulterior inflamatia conductului timpanic, urmata de acumularea de continut purulent, determina exteriorizarea manifestarilor clinice prin distensia uni- sau bilaterala a menbranei timpanice. In aceasta situatie apare o deformare vizibila a capului testoasei, care poate fi unilaterala ( afectiunea este localizata la o singura ureche ) sau bilaterala, simetrica sau nu. Exista situatii in care, datorita deformarilor aparute, testoasa isi retrage cu greutate capul sub carapace.

Un simptom mai putin vizibil, il reprezinta aparitia, la nivelul faringelui reptilei bolnave, a unei secretii purulente albicioase, in special, cand cand se aplica o presiune usoara asupra membranei timpanice.

Tratament

Detinatorul unei testoase de Florida, diagnosticata cu otita medie, trebuie sa stie ca singurul tratament al acestei afectiuni este cel chirurgical. Nu exista tratament medicamentos capabil sa asigure vindecarea sau sa opreasca evolutia bolii. In consecinta, solicitarea unui consult medical veterinar de specialitate se impune de la sine.