Puricii sunt ectoparaziti obigatorii, cu mod de hranire hematofag. Sunt insecte de dimensiuni mici, fara aripi, de culoare cafeiniu – inchis si membrele posterioare adaptate pentru sarit. Acesti paraziti sunt capabili de a sari la o inaltime de 1000 de ori mai mare decat cea proprie.

Infestatia cu purici este una dintre cele mai frecvente ectoparazitoze intalnite la animalele de companie. Totodata acesti paraziti externi pot afecta si pasarile, reptilele, animalele salbatice sau domestice, iar ocazional sunt intalnite si la om. Exista circa 2000 de specii si subspecii cunoscute generic sub denumirea de purici.

Ctenocephalus felis adult 1In general, acesti ectoparaziti hematofagi sunt specifici unei anumite gazde ( fiecare specie de purice paraziteaza, in principal, exemplarele unei anumite specii ). Animalele de companie sunt frecvent infestate de purici din genul Ctenocephalides: Ctenocephalus canis – la caine, respectiv Ctenocephalus felix – la pisica.

ciclul de viata puriceCiclul de viata al puricilor cuprinde patru stadii succesive de dezvoltare: oularvanimfaadult.

Chiar daca femela adulta depune ouale pe gazda, nefiind atasate de firele de par sau piele, aceastea cad si infesteaza mediul ambiant. Femela de purice prezinta o prolificitate ridicata: zilnic, timp de maxim 120 de zile, depune in jur de 50 de oua zilnic.

Dupa o perioada de incubatie de cateva saptamani, ouale eclozioneaza si apar larvele. Acestea se hranesc cu materii organice de origine animala sau vegetala, pe care o gasesc in mediu. In functie de conditiile atmosferice ( temperatura si umiditate ), precum si de abundenta surselor de hrana, perioada de dezvoltare a larvelor de purice, variaza intre 9 si 200 zile. Larvele evita lumina si gasesc conditii prielnice de dezvoltare pe suprafata covoarelor, zona de odihna a animalelor sau in cotetul acestora.

Dupa doua naparliri succesive, larvele isi incheie dezvoltarea si se transforma in nimfe ( al treilea stadiu de dezvoltare ). La o temperatura a mediului de 23 – 25 °C si o umiditate a aerului cuprinsa intre 50  si 90 %, dupa un interval de timp intre 5 si 9 zile, din coconi ies puricii adulti. Daca conditiile de mediu sunt neprielnice, stadiul de nimfa poate dura luni de zile.

Puricele iesit din pupa devine adult complet dezvoltat dupa prima hranire cu sangele gazdei, iar dupa numai 24 de ore devin apt de reproductie.

Teoretic, puricele adult poate parazita o gazda pentru o perioada de pana la 3 luni, dar in cele mai multe cazuri durata de viata a ectoparazitului este de 3 – 4 saptamani.

Cel mai rapid ciclu de dezvoltare ( de la stadiul de ou la cel de adult ) il prezinta Ctenocephalus felix11 zile, in coditii adecvate de temperatura, umiditate si a posibilitatilor de hranire. In conditii similare, puricele cainelui ( Ctenocephalus canis ) devine adult in 18 zile.

In concluzie:

Stadiul de adult reprezinta mai putin de 5 % din totalul populatiei de purici din jurul unui animal. Restul de 95 % sunt oua, larve si nimfe, care infesteaza vecinatatea animalului parazitat

Numai puricele adult este parazit obligatoriu hematofag, care se hraneste cu sangele gazdei. Restul stadiilor de dezvoltare, traiesc si se dezvolta in mediul inconjurator din vecinatatea acestuia.

In consecinta, deparazitarea animalului, indiferent de substanta folosita, este lipsita de eficienta daca, simultan cu aceasta operatiune nu se realizeaza si dezinsectia arealului acestuia ( locul de odihna, cotetul, covoarele, etc ).

Continuare…