Glandele anexe ale pielii

Pielea cainelui cuprinde in grosimea sa doua categorii majore de glande cu secretie externa: glandele sebacee si sudoripare.

Glandele sebacee sunt glande alveolare simple, al caror produsi de secretie sunt eliminati, fie direct la suprafata pielii ( prin intermediul unui canal propriu ), fie la nivelul infundibulumului folicular, numite si glande pilosebacee ( parte componenta a unitatii foliculare )

Glandele perianale si organul supracaudal ( glandele cozii ) contin glande sebacee modificate, care secreta si feromoni, cu rol important in comportamentul sexual si teritorial al cainelui. La nivelul sacilor perianali se intalnesc atat glande sebacee specializate cat si glande sudoripare specializate.

Repartitia pe suprafata tegumentara a glandelor sebacee nu este uniforma. La fel si marimea acestora sufera variatii intre diferitele regiuni ale corpului. Astfel, aceste structuri anatomice, sunt in mod obisnuit mai mari si mai numeroase la nivelul jonctiunilor cutaneo – mucoase ( ex. buze, barbie ), a spatiilor interdigitale, partea dorsala a gatului, crupa, coada si in regiunile cu par scurt. Ele sun absente la nivelul cuzinetilor plantari ( perinitelor ) si in zonele cutanate fara par.

Produsul de secretie al acestor glande se numeste sebum. Acesta are un rol important in protectia pielii si in modularea comportamentului animal. Sebumul, in combinatie cu produsii de secretie ai glandelor sudoripare, formeaza la suprafata pielii o bariera, “ filmul hidrolipidic “, cu rol de protectie impotriva agentilor patogeni din mediul inconjurator. Prin acoperirea integrala si a firelor de par, sebumul contribuie la controlul si mentinerea hidratarii normale a pielii precum si la reflexia caldurii ambiante ( rol in termoreglarea organismului animal ).

Glandele sudoripare sunt glande cu secretie externa, prezente in grosimea pielii la caine, al caror produs este eliminat:

  • direct pe suprafata tegumentara, glande atrichiale ( sin. glande ecrine ), prezente doar la nivelul perinitelor plantare si in zonele cutanate fara par. 
  • la nivelul infundibulumului folicular, ca parte componenta a unitatii foliculare, glande epitrichiale ( sin. glande apocrine ).

Exista si glande sudoripare specializate, adaptate indeplinirii anumitor functii, cum ar fi:

  • glanda Moll situata la nivelul pleoapelor cainelui,
  • glandele preputiale,
  • glandele sacilor anali,
  • glandele ceruminoase, localizate in conductul auditiv extern, cu rol de protectie prin secretia cerumenului.

Produsul de secretie al acestor glande protejeaza pielea si structurile specializate ale acesteia ( pleoapele, conductul auditiv extern, perinitele plantare ) de actiunea directa a agentilor patogeni din mediul ambiant, mentine elasticitatea tegumentara, dar nu are un rol important in procesele de termoreglare la caine.

Articole recomandate cu acelasi subiect:

Pielea si blana la caine – o privire de ansamblu I
Pielea si blana la caine – o privire de ansamblu II
Pielea si blana la caine – o privire de ansamblu III