Privita in ansamblu, pielea nu este doar o simpla structura anatomica, care separa mediul intern al organismului de cel extern. Este un organ cu o structura complexa si cu o serie de functii, care ii confera un rol esential in supravietuirea individuala in interactiunea cu mediul inconjurator. Totodata pielea si blana reprezinta un indicator major al starii de sanatate si de intretinere a organismului animal.

Tegumentul acopera intreaga suprafata a corpului, iar la nivelul orificiilor naturale se continua cu mucoasele aparente ( ex. mucoasa bucala ). Suprafetele cutanate ale urechilor, pleoapelor, buzelor, perinitelor plantare si unghiile, au o serie de functii specializate, ceea ce le confera o structura diferita de a pielii prezente pe restul suprafetelor corporale.

Grosimea pielii la caine este medie, cu valori cuprinse intre 0,1 si 0,5 mm. Ea nu este constanta la nivelul intregii suprafete cutanate, anumite regiuni corporale ( partile laterale, regiunea dorsala si extremitatea proximala a membrelor ) avand o piele  cu o grosime mai mare, comparativ cu cea, care acopera  regiunea ventrala ( torace, abdomen ) a corpului si extremitatea distala a membrelor. Totodata acest parametru fizic  prezinta variatii mari in functie de rasa si de starea generala de sanatate a cainelui.

Structural pielea prezinta trei elemente constituiente majore:

  • Epidermul – stratul extern, superficial al pielii, cu o grosime cuprinsa intre 0,1 si 0,5 mm, mai mare la nivelul zonelor cutanate neacoperite de par ( trufa, cuzineti palmari si plantari ).  Este format din 3 -5 straturi celulare acoperite la exterior de stratul cornos, a carui grosime variaza intre 5 si 20 µm, iar la nivelul cuzinetilor plantari poate ajunge la 1500 µm. Epidermul nu contine vase de sange si este separat de stratul urmator al pielii prin membrana bazala.
  • Dermul – stratul intermediar al tegumentului, reprezinta aproximativ 85 % din grosimea acestuia, avand o structura complexa, care include o retea bogata de fibre ( elastice, reticulate si de colagen ), vase de sange si limfatice, nervi, fibre musculare si celule. Structura dermului nu este uniforma pe toata intinderea suprafetei cutanate, existand diferente semnificative, atat ca prezenta a elementelor structurale mentionate cat si ca densitate a acestora, intre diferitele segmente corporale.
  • Hipodermul – stratul profund al pielii, format din fibre de colagen si elastice, celule conjunctive si matricea extracelulara ( tesut conjunctiv lax ). Celulele conjunctive din profunzimea acestui strat se incarca cu grasimi si formeaza, in final, tesutul adipos al pielii cu rol esential in protectia organismului impotriva temperaturilor scazute ale mediului inconjurator si de atenuare a socurilor mecanice.

Pielea este un organ cu o vascularizatie extrem de bogata, care confirma rolul esential al acesteia in mecanismele de termoreglare si hemodinamice ale organismului animal.

De asemenea suprafata tegumentara este bogat inervata, cu rol esential in receptionarea si transmiterea spre centru a informatiilor de la  receptorii tactili, termici si durerosi, raspanditi in grosimea acesteia.

Continuare…