Multitudinea de rase canine, de la cele fara par la cele capabile sa reziste la temperaturi polare, au condus la aparitia unei varietati mari de tipuri de blana. Definirea acestora foloseste ca repere, cel mai frecvent, lungimea firului de par, alaturi de particularitatile structurale ale acestuia, mai precis, caracteristicile medularei si ale corticalei.

Raportat la aceste repere, in momentul actual pot fi definite 3 tipuri majore de blana: normala, scurta si lunga.

GermanShep1_wb

  • Tipul de blana normala – prezinta in componenta atat fire de par primare cat si secundare, acestea din urma fiind dominante ca numar, insa nu  ca si greutate. Ciobanescul german este rasa a carei blana poate fi considerata exemplul cel mai elocvent al acestui tip.

boxerRottweiler

  • Tipul de blana scurta – prezinta doua subtipuri distincte: blana scurta si aspra, respectiv blana scurta si fina. In cazul subtipului scurt si aspru, firele de par primare sunt mai lungi si mai numeroase comparativ cu firele de tip secundar. Raportat la tipul de blana normal, numarul firelor de par secundare este mai redus iar greutatea totala este mai mica. Blana exemplarelor din rasa Rottweiller, poate fi considerata ca reper al acestui subtip. Blana scurta si fina prezinta cea mai mare densitate a firelor de par pe unitatea de suprafata tegumentara ( cm2 ). Comparativ cu firele de par din blana de tip normal, cele primare au o lungime mai mica, iar cele secundare sunt mai numeroase si bine dezvoltate. ( ex. blana celor din rasele Boxer, Pinscher, etc )

Pudel_toyYorkshire_terier

  • Tipul de blana lunga – este impartit, de asemenea, in doua subtipuri: lunga si lanoasa ( aspra ) si lunga si fina. In cazul blanii lungi si lanoase, firele de par secundare reprezinta aproximativ 80 % din totalul firelor de par si un procent de 70 % din greutatea totala a blanii. Acest tip de blana prezinta rata a naparlirii mult mai redusa, comparativ cu restul genurilor. Cainii  din rasa Caniche sunt un exemplu clasic pentru blana lunga si aspra. Subtipul lung si fin este caracterizat printr-o greutate mai mare a parului pe unitatea de suprafata, raportat la tipul de blana normal. Exceptie fac rasele toy cu par lung si fin ( ex. Yorkshire ) a carui greutate este mai mica datorita finetei firului.

Continuare…