Nu orice interactiune a omului cu reptila are ca rezultat contaminarea detinatorului cu Salmonella spp. In fapt infectia este, de cele mai multe ori, rezultatul unor erori in mentinerea constanta a igienei si a unui microclimat adecvat la care se adauga scapari accidentale in igiena personala.

Masurile preventive prezentate in continuare au rolul de a limita drastic posibilitatea transmiterii germenilor Salmonella intre reptila si detinatorul acesteia.

 • Copii sub 5 ani, femeile insarcinate, bolnavii cronici, varstnicii si persoanele cu un sistem imunitar afectat, ar trebui sa evite contactul direct cu reptilele. Daca se ia in considerarea probabilitatea, deloc neglijabila, a transmiterii indirecte ( prin alimente, apa sau obiectele din mediu contaminate accidental ), este recomandabila orientarea persoanelor din categoriile de risc spre alte specii de animale de companie, cu un risc de contaminare redus sau mai usor de controlat.
 • Copii cu varsta sub 5 ani nu ar trebui sa detina ca animal de companie o testoasa de Florida sau orice alta reptila, iar pentru cei peste 5 ani  interactiunea lor cu aceste animale ar trebui supravegheata de un adult. Motivul acestei restrictii rezida in comportamentul copiilor la aceasta varsta, cand au tendinta de a duce la gura tot ce prind in mana sau isi tin degetul in cavitatea bucala. Daca si testoasa este de dimensiuni mici ( diametrul carapacei 4 – 5 cm ), usor de luat in mana, riscul contaminarii creste exponential.
 • Manipularea testoaselor ( a reptilelor in general ) trebuie urmata obligatoriu de spalarea energica, cu sapun antibacterian, a mainilor. Limpezirea mainilor sub jetul de apa nu este suficienta pentru a indeparta germenii de Salmonella spp. De altfel mainile ar trebui spalate ori de cate ori vin in contact cu animalul de companie sau cu habitatul si accesoriile acestuia.
 • In cazul prezentei unor solutii de continuitate ( rani ) la nivelul pielii mainilor este recomandata folosirea manusilor de protectie din cauciuc la manipularea reptilelor,, datorita posibilitatii transmiterii transcutanate a salmonellei Folosirea manusilor de protectie este obligatorie in cazul operatiilor de igienizare a terariului, schimbarea apei din acvaterariu, dezinfectii, etc.
 • Evitarea consumului de alimente, bauturi sau tigari in timp ce se interactioneaza cu reptila sau se igienizeaza habitatul acesteia, reduce semnificativ riscul imbolnavirii cu Salmonella.
 • Decizia de a lasa reptila sa circule libera prin casa este optiunea personala a fiecarui detinator. Totusi in astfel de situatii, este de preferat limitarea deplasarii acestor animale de companie in locuri legate de depozitarea, prepararea sau consumul alimentelor. De asemenea este recomandabila evitarea deplasarilor acestora in baie, unde exista pericolul contaminarii obiectelor de igiena personala.
 • Accesoriile destinate curatirii si igienizarii terariului / acvaterariului, trebuie sa fie complet separate de cele destinate curateniei in casa.
 • Se va evita pe cat posibil spalarea terariului / acvaterariului in cada sau chiuveta folosita de detinator sau de membrii familiei acestuia. Daca acest aspect nu este posibil, spalarea habitatelor trebuie sa fie insotita obligatoriu de dezinfectia riguroasa a obiectelor sanitare folosite, prin utilizarea din abundenta a substantelor  dezinfectante cu efect bactericid,.
 • Reptilele, care au nevoie, vor fi spalate in tancuri destinate exclusiv acestui scop, dezinfectia acestora dupa utilizare fiind obligatorie.
 • Trebuie evitat cu strictete contactul accidental al mainilor cu gura sau ochii, dupa  atingerea reptilelor, a habitatului si al accesoriilor acestuia, fara ca mainile sa fie spalate in prealabil. Contaminarea directa este oricand posibila.
 • Chiar daca, din prea multa dragoste, uneori detinatorii isi saruta animalele de companie, in cazul reptilelor acest gest ar trebui reprimat, datorita posibilitatii de contaminare directa cu germeni Salmonella spp.
 • Se va evita amplasarea terariului / acvaterariului in bucatarie sau in apropierea locurilor in care se depoziteaza, prepara sau se consuma alimente.
 • In acvaterariile prevazute cu sisteme performante de filtrare a apei, incarcatura cu germeni a apei este mult redusa, in consecinta, si riscul de contaminare a detinatorului sau a mediului inconjurator.

Evident  profilaxia si preventia  infectiilor umane cu Salmonela  cuprind si alte masuri, decat cele prezentate anterior, care se refera strict la situatia detinerii, ca animale de companie a reptilelor.

Din cele prezentate anterior se poate trage concluzia ca detinerea, ca animal de companie, a unei reptile nu prezinta un risc de imbolnavire mai mare decat in cazul detinerii altor specii de animale, cu conditia respectarii unor masuri de igiena a casei si personale, cele mai multe  cu caracter general.