Testoasa cu tample rosii reprezinta una dintre cele mai populare animale de companie din randul speciilor de reptile amfibiene. Fiind un animal poichiloterm ( cu sange rece ), broasca testoasa, identic cu toate reptilele, depinde in intregime de o sursa externa de caldura pentru a-si mentine temperatura corpului in limite fiziologice. Acesta este motivul pentru care animalul va fi observat, de cele mai multe ori, stand nemiscat in bataia directa a razelor solare, pe nisipul fierbinte din apropierea apelor  ( in cazul celor crescute in aer liber ), respectiv in zona de uscat situata imediat sub sursa de caldura ( bec cu infrarosii ) in cazul celor crescute in acvaterarii de interior.

Dezvoltarea normala si mentinerea starii de sanatate a testoaselor cu tample rosii        ( denumire stiintifica: Trachemys scripta elegans, sin. cu Tetoasa de Florida ) impune respectarea a 3 conditii esentiale:

  • Prezenta permanenta a unei surse externe de caldura
  • Apa constant curata in acvaterariu
  • Asigurarea unei alimentatii cat mai variate si adaptate cerintelor fiziologice de moment ale testoasei

Comportamentul alimentar al testoaselor de Florida cunoaste o evolutie interesanta pe parcursul vietii individului. Astfel daca puii si tineretul sunt preponderent carnivori, pe masura ce animalul inainteaza in varsta, nutritia acesteia devine tot mai mult orientata spre alimente de origine vegetala, fara insa a renunta complet la cele de origine animala ( animal omnivor ). Din acest motiv, daca in cazul puilor si al tineretului de pana la un an ratia alimentara va contine in special surse de proteine de origine animala, pentru broasca testoasa adulta, crescuta in captivitate, trebuie respectat urmatorul raport: 25 % hrana comerciala completa ( peletata sau sub forma de fulgi ), 25 % alimente de origine animala si 50 % alimente de origine vegetala.

Testoasa cu tample rosii este un animal lacom si vorace, care va consuma rapid intreaga cantitate administrata din alimentul preferat. Aceasta trasatura definitorie a comportamentului alimentar, combinata cu modul agresiv al unor exemplare de a solicita hrana, face ca unii detinatori ai acestor animale de companie sa le supraalimenteze, actiune complet nefavorabila dezvoltarii normale si sanatoase a animalului.

Inainte de a discuta despre componenta concreta a unei ratii alimentare echilibrate pentru acest animal de companie, este necesara trecerea in revista a principiilor generale de hranire.

Testoasele de Florida sunt animale omnivore, care pot fi hranite cu o cu o varietate mare de alimente. Asigurarea unei nutritii cat mai variate si echilibrate este esentiala pentru dezvoltarea normala si mentinerea starii de sanatate a animalului.

Aportul nutritional trebuie sa fie completat in permanenta cu suplimente minerale ( bogate in special in calciu si fosfor ) si vitaminice ( mai ales vit. A, D si E )

Componenta ratiei alimentare trebuie diferentiata in fuctie de varsta si starea fiziologica a animalului. Astfel in cazul puilor si a testoaselor tinere sub un an, ratia alimentara va fi va contine preponderent alimente de origine animala, avand in vedere comportamentul alimentar de tip carnivor al acestor indivizi. In consecinta ratia alimentara va fi constituita din: 50 % hrana comerciala extrudata ( peletata sau sub forma de fulgi ) si 50 %  alimente de origine animala ( pesti uscati, gammarus, creveti, hrana vie, etc ). In schimb, ratia in cazul testoaselor adulte, trebuie sa contina in proportie de aproximativ 50 % alimente de origine vegetala, 25 %hrana comerciala completa si 25 % surse de proteine de origine animala.

Hrana acestor reptile amfibiene trebuie suplimentata in permanenta cu minerale, in special Ca, absolut necesare pentru cresterea si dezvoltarea continua a osaturii si a carapacei. Alaturi de minerale, ratia testoasei mai trebuie sa contina si suplimente cu vitamine mai ales cu vitaminele A, D si E.

Indiferent de varsta, toate testoasele vor consuma cu predilectie alimentele de origine animala, iar hranirea unilaterala doar cu astfel de produse, conduce in final la supraalimentatia animalelor cu tot cortegiul de probleme de sanatate generate de acest aspect. Daca testoasa formeaza pliuri de piele pe laba, in special cand acestea sunt retractate in carapace, inseamna ca animalul este prea gras si este necesara reducerea ratiei administrate. Un alt semn vizibil al suprealimentatiei animalului il reprezinta prezenta pe membrele posterioare a franjurilor de piele descuamata, care sunt vizibile in special cand testoasa inoata.

Urmare a lacomiei si a apetitului crescut, testoasa cu tample rosii incearca sa inghita orice. Acest aspect trebuie luat in calcul la amenajarea habitatului acvatic. In acest sens este de evitat amplasarea de pietre de sau alte obiecte de decor de dimensiuni mici pe care animalul le – ar  putea  inghiti cu usurinta. Plantarea vegetatiei acvatice este chiar indicata, pentru a incuraja consumul de vegetale proaspete, cu mentiunea ca acestea trebuiesc inlocuite pe masura ce sunt consumate.

Intrucat nu dispune de glande salivare, broasca testoasa cu tample rosii nu poate inghiti hrana decat in apa. In consecinta administrarea acesteia trebuie sa fie efectuata obligatoriu in mediul acvatic. Pentru un plus de curatenie  in acvaterariu, se recomanda ca testoasa sa fie mutata si hranita intr-un acvariu de dimensiuni mai mici. In acest fel apa din bazinul principal va ramane mai mult timp curata, iar perioada in care parametrii acesteia se inscriu in limite normale este mult marita.

In privinta frecventei de hranire a acestor animale de companie exista doua posibilitati: hranirea zilnica a testoaselor cu cantitati reduse de alimente, respectiv administrarea ratiei alimentare odata la doua zile sau chiar la un interval de 2 – 3 zile ( in cazul exemplarelor varstnice ). In general administrarea ratiei alimentare va fi realizata zilnic, in cazul puilor si a exemplarelor tinere ( cu varsta de pana la 1 an ), respectiv odata la 2 zile in cazul celor adulte.

Chiar daca nu prezinta un interes pentru ele de la inceput, este bine ca in ratia alimentara a puilor si a a tineretului, sa fie introduse cantitati mici de vegetale proaspete. Ponderea si cantitatea acestora va creste progresiv pe masura ce animalul inainteaza in varsta, ajungand sa reprezinte 50 % din totalul ratiei alimentare.

In privinta cantitatii de hrana ( fara alimentele de origine vegetala ), care poate fi administrata la o singura masa, crescatorii cu experienta recomanda 2 posibile criterii:

  • Volumul ratiei va fi aproximativ identic cu volumul capului testoasei ( fara gat )
  • Ratia este egala cu cantitate de hrana pe care o poate consuma testoasa in 15 minute.

Testoasele cu tample rosii sunt animale  oportuniste, care vor consuma intreaga cantitate de hrana, chiar daca nu le este foame. Avand in vedere problemele de sanatate aparute ca urmare a supraalimentatiei, este de preferat o testoasa in continua cautare a hranei in locul uneia hranite excesiv.

Continuare…