Prolapsul penian

Prolapsul penian esto o afectiune chirurgicala, exprimata clinic prin imposibilitatea retragerii penisului exteriorizat in cloaca.

Bolile neurologice sau cu afectare nervoasa, cele infectioase si inflamatiile locale reprezinta principalele cauze ale prolapsului penian. Boala poate sa apara si ca efect al deshidratarii accentuate a testoasei de Florida, a constipatiei, osteodistrofiei fibroase sau a prezentei de corpi straini la nivelul segmentelor terminale ale tubului digestiv.

Prolapsul penian nu trebuie confundat cu penisul in erectie din timpul sezonului de imperechere al testoaselor de Florida. In aceasta ultima situatie, dupa se penisul a iesit din erectie, are loc retragerea lui treptata in cloaca, spre deosebire de prolaps in care exteriorizarea este permanenta indiferent de starea organului copulator ( relaxat sau in erectie )

Simptome

Masculul afectat prezinta la nivelul cloacei o masa carnoasa cu aspect cilindric si culoare roz rosiatica, care este tarata pe sol sau pluteste cand testoasa se afla in apa. In functie de vechimea prolapsului, suprafata peniana poate fi acoperita cu murdarie, sau sa prezinte leziuni de gravitate variabila ( chiar zone necrozate ). Urmare a prolapsului penian, animalul afectat refuza sa se deplaseze.

Diagnosticul are in vedere exteriorizarea permanenta a penisului.

Tratament

Fiind o afectiune chirurgicala, tot ceea ce poate face detinatorul este sa solicite cat mai repede un consult medical veterinar de specialitate.

Nu incercati repunerea penisului in cloaca !

Prolapsul cloacal

Exteriorizarea partiala, in anumite limite, si intermitenta a mucoasei cloacale poate fi considerata normala, in cazul testoaselor de Florida ajunse la maturitate sexuala.

Prolabarea partiala sau totala a mucoasei cloacale la nivelul orificiului cloacal,fara revenirea spontana a acesteia in pozitie anatomica,  se datoreaza, de cele mai multe ori, unor:

  • traumatisme repetate in zona respectiva,
  • retentia de oua,  
  • procese inflamatorii locale,
  • prezenta unei infestatii parazitare la nivel cloacal
  • infectii bacteriene, virale, parazitare sau micotice ale tractului digestiv inferior sau ale aparatului urogenital,
  • afectiuni neurologice,
  • boli metabolice ( ex. hipocalcemia ),
  • stari de debilitate,
  • afectiuni neurologice

Simptome

La nivelul orificiului cloacal se observa prezenta unei mase carnoase globuloase ( aspect sferic ), de culoare roz rosiatica, care in functie de vechimea prolabarii, poate fi murdara si sa prezinte leziuni traumatice de gravitate variabila ( zone necrozate, rani superficiale sau profunde, etc ). Simptomele locale pot fi insotite de semne ale afectarii starii generale, respectiv: inapetenta, anorexie, imobilitate prelungita, letargie, fara raspuns sau cu raspuns intarziat la actiunea directa a stimulilor externi.

Diagnosticul se bazeaza pe prezenta nefireasca a masei carnoase la nivelul orificiului cloacal.

Tratament

Similar prolapsului penian, medicul veterinar este singurul in masura sa rezolve aceasta afectiune chirurgicala.

Repetam avertismentul: Nu incercati sa repuneti in pozitie anatomica mucoasa cloacala prolabata ! Este foarte probabil sa complicati inutil afectiunea.