Spray – uri antiparazitare  
In cazul deparazitarii cu ajutorul spray – urilor  cu aerosoli, substanta activa actioneaza imediat, exterminand in cateva minute parazitii. Este recomandata folosirea lor in cazul infestatiilor mari, cand este nevoie de o actiune imediata si asigura o protectie  2 pana la 3 saptamani.  Zgomotul produs de aerosoli poate speria sau irita animalele de companie, si de aceea se recomanda utilizarea spray – urilor cu pompa mecanica  in locul celor cu aerosoli.  Este recomandata pulverizarea produsului pe o carpa si stergerea blanii in cazul pisicilor. Aplicarea produsului la nivelul capului si urechilor se va face prin pulverizarea produsului pe un  tampon de vata si stergerea zonelor indicate cu aceasta. De asemenea se va asigura protectia ochilor si a urechilor. Acest tip de aplicare a substantelor antiparazitare va fi utilizat cu precautie in cazul cainilor sensibili, al celor cu astm sau alte probleme respiratorii. Produse comerciale de top din aceasta categorie:  Effipro, Frontline, Fiprex
Effipro spray
 effiprospray
Compoziţie  
Substanta activa: Fipronil 2,5 mg/ml
Indicaţii        
Tratamentul infestatiei cu purici (Ctenocephalides spp.) la caini si pisici.
Tratamentul infestatiei cu capuse (Rhiphicephalus sanguines si Ixodes ricinus) la caini si pisici.
Tratamentul infestatiilor cu paduchi malofagi la caini (Trichodectes canis) si pisici (Felicola subrostratus).
Produsul poate fi folosit ca parte a strategiei pentru controlul dermatitei alergice produse de purici.
Eficacitatea insecticida impotriva infestatiilor noi cu purici adulti persista pana la 6 saptamani la pisici si pana la 3 luni la caini, in functie de incarcatura mediului. Produsul are o activitate acaricida persitenta de pana la 4 saptamani impotriva capuselor, in functie de incarcatura mediului.
Doze şi mod de administrare
           
Calea de administrare pentru spray – ul  de 100ml:
Spray cu pompa mecanica doar pentru uz extern. Pompa elibereaza 0,5 ml (flacon de 100 ml) spray la fiecare pulverizare. Dozaj pentrul spray – ul de 100ml: Pentru a uda blana pana la piele, se aplica 3 – 6 ml pe kg greutate corporala (7,5 – 15 mg de substanta activa pe kg greutate corporala), in functie de lungimea parului. Dozajul poate fi atins cu 6 – 12 pulverizari pe kg greutate corporala in cazul formei de prezentare de 100 ml. In functie de lungimea parului, forma de prezentare de 100 ml permite 4 – 8 tratamente la o pisica de 4 kg sau pana la 3 tratamente la un caine de 10 kg.
Calea de administrare pentru spray – ul de 250ml:
Spray cu pompa mecanica doar pentru uz extern. Pompa elibereaza 1,5 ml (sticla de 250 ml) spray la fiecare pulverizare. Dozaj pentru sprayul de 250ml: Pentru a uda blana pana la piele, se aplica 3 – 6 ml pe kg greutate corporala (7,5 – 15 mg de substanta activa pe kg greutate corporala), in functie de lungimea parului. Dozajul poate fi atins cu 2-4 pulverizari in cazul formei de prezentare de 250 ml. In functie de lungimea parului, forma de prezentare de 250 ml permite 2 – 4 tratamente la un caine de 20 kg.
Calea de administrare spay – ul de 500ml:
Spray cu pompa mecanica doar pentru uz extern. Pompa elibereaza 3 ml (sticla de 500 ml) spray la fiecare pulverizare. Dozaj pentru spray – ul de 500ml: Pentru a uda blana pana la piele, se aplica 3 – 6 ml pe kg greutate corporala (7,5 – 15 mg de substanta activa pe kg greutate corporala), in functie de lungimea parului. Dozajul poate fi atins cu 1 – 2 pulverizari pe kg greutate corporala in cazul formei de prezentare de 500 ml. In functie de lungimea parului, forma de prezentare de 500 ml permite pana 2 – 4 tratamente la un caine de 40 kg,
Formula contine un agent de filmare. De aceea, spray-ul formeaza un film care face blana lucioasa.
Frontline spray
frontline_sprayjpg
Produs destinat tratamentului si prevenirii infestarii cu purici si capuse la caini si pisici.
Compozitie:
    Fipronil – 0.25 g
    Excipient q.s – 100.00 ml
Actiune farmacoterapeutica:
Fipronilul este un derivat pirozolic, cu activitate insecticida si acaricida. Fipronilul inhiba complexul GABA (acid gamma amino butiric) si blocheaza transferul ionilor de clor.
Mod de administrare:
    Spray pentru uz extern
Administrare si dozare:
Se aplica pe intregul corp al animalului, de la o distanta de aproximativ 10-20 cm. A se aplica uniform, incat sa se cuprinda intreaga blana. A se ciufuli blana, in special la animalele cu par lung, astfel incat produsul sa vina in contact cu pielea. A lasa blana sa se usuce de la sine. A nu se usca cu prosopul.
Dozare: Pentru ca produsul sa ajunga pana la piele, in functie de lungimea parului, se aplica 3-6 ml pe kg de greutate corporala (7,5-15 mg substanta activa pe kg greutate corporala), dupa cum urmeaza:
2-4 pompe pe kg de greutate corporala din spray-ul de 250 ml.
6-12 pompe pe kg de greutate corporala din spray-ul de 100 ml.
Produsul este activ la caini timp de cca. 4 saptamani (3-5) impotriva puricilor si capuselor.
Precautii:
A se evita pulverizarea in ochi.
A se purta manusi, mai ales in tratamentul unui grup de animale.
A se folosi spray-ul doar in camere bine aerisite.
A se spala mainile dupa folosire.
A nu se fuma, bea sau manca in timpul folosirii spray-ului
 A se tine animalul tratat departe de foc sau alte surse de caldura, cel putin 30 de minute de la aplicarea tratamentului sau pana cand blana este coplet uscata.
A nu se tine la indemana copiilor.
Contraindicatii:
A nu se folosi pe animale bolnave sau în convalescenta.
A nu se folosi pe caini sau pisici mai mici de 2 zile.
A nu se folosi pe iepuri, pot aparea efecte adverse sau chiar decesul.
Reactii adverse:
Usoara hipersalivatie in cazul ajungerii accidentale a produsului in cavitatea bucala.

 

Fiprex spray
9ktofq_fiprex_spraymm (1)
Fiprex spray contine FIPRONIL care este un insecticid si acaricid cu efect de pana la 3 luni impotriva puricilor la caini si pana la 2 luni la pisici.
Este activ fata de infestatiile cu capuse timp de o luna la caini si pisici.
Sprayul este prevazut cu pompa mecanica, pentru uz extern.
Mod de administrare: 
se pulverizeaza pe intregul corp al animalului, aplicat in rasparul blanii. Periati blana, in special la animalele cu par lung, pentru ca produsul sa poata penetra pana la piele. Asteptati uscarea naturala.
Dozarea:
1,5-3 ml per 1 kg greutate corporala ( 1-2 spray – eri  din flaconul de 250 ml, si 3-6 spray – eri  din flaconul de 100 ml ).
Produsul contine un agent de acoperire care formeaza o un film protector la nivelul pielii.
Mod de prezentare:
flacoane 100 ml
flacoane 250 ml 
Pudra antiparazitara
-bolfo-pudra-antiparazitara-4a2379166e4ac
Actioneaza rapid asupra parazitilor externi, avand si o actiune repelenta, care asigura o protectie de pana la 2 saptamani. Se recomanda utilizarea acestei modalitati de aplicare in cazul infestatiilor masive, cand este nevoie de o actiune imediata in combaterea parazitilor. Produsul este foarte usor de aplicat dar face multa mizerie. Se recomanda  ca aplicarea lui sa fie facuta in  exterior,  in zone bine ventilate. Se vor proteja ochii si urechile animalului cu tampoane devata. Nu se recomanda utilizarea acestei modalitati de deparazitare in cazul cainilor cu astm sau alte probleme respiratorii, precum si al celor sensibili sau alergici la praf. 

 

Samponul antiparazitar
sampon-antipoux-forte-200ml
Samponul antiparazitar are eficienta maxima in cazul parazitilor deja existenti pe animalul de companie, efectul sau de protectie fiind de scurta durata, maxim 2 saptamani.. Se samponeaza din abundenta blana animalului, se lasa aproximativ 10 minute ca substanta activa sa actioneze, dupa care se indeparteaza spuma prin clatiri repetate.la fel ca si in cazul celorlalte modalitati de aplicare a substantelor antiparazitare, exista o multitudine de produse comerciale.
Imbaieri cu substante antiparazitare
neostomosan-fiole~m_5351465
Reprezinta o modalitate mai putin utilizata de deparazitare externa fiind folosita mai ales in cazul cainilor de stana sau in mediul rural. Are eficienta maxima in cazul parazitilor deja existenti pe caine, efectul remanent fiind redus, asigurand o protectie de maxim 2 saptamani. Ca exemplu de produs comercial, amintim fiolele de Neostomosan.

In final trebuie reamintit: Indiferent de acaricidul folosit ca substanta activa, nici un produs nu asigura protectie de 100% impotriva capuselor sau a altor paraziti externi.