Zgarzile  antiparazitare  au o actiune insecticida, acaricida si repelenta care se intinde pe perioade de timp, cuprinse intre 3 si 8 luni. Principiul care sta la baza zgarzii constituie eliberarea treptata a substantelor antiparazitare, cu care este impregnat materialul din care este confectionata, la contactul cu pielea animalului. Pentru o eficienta maxima zgarda trebuie aplicata corect, astfel incat intre ea si gatul animalului sa existe o distanta de minim doua degete. Dupa ajustarea lungimii, surplusul de material trebuie indepartat, pentru a impiedica animalul sa incerce sa mestece capatul ramas liber. 
Inainte de achizitia unei zgarzi antiparazitare este indicat sa citim cu atentia eticheta pentru a identifica specia pentru care este potrivita, categoria de varsta ( pui, junior, adult, senior ), care este perioada de protectie, cat de rezistent este produsul la spalari repetate, ce substanta activa este folosita si care sunt contraindicatiile. 
Dupa aplicare se va verifica zilnic pielea si blana din apropierea zgarzii si sub aceasta. La orice semn de iritatie a pielii sau cadere excesiva a parului, insotita sau nu de scarpinat excesiv, produsul va fi indepartat, intrucat animalul prezinta sensibilitate la substanta activa sau alta componenta a zgarzii.
Iata cateva din cele mai eficiente zgarzi antipararzitare care sunt comercializate in momentul de fata.
Foresto zgarda antiparazitara
Substanțe active și a alte ingrediente. 
foresto_zgarda_caini_sub_8kg
O zgardă de culoare gri, fără miros de 38 cm (12.5g) conține 1.25 g imidacloprid și 0.56 g flumetrin ca substanțe active, iar zgarda de 70 cm ( 45g ) contine 4,5 g imidacloprid si 2,93 g flumetrin.
 
Excipienți: Dioxid de titan (E171), oxid de fier (E172), dibutiladipat, propilen glicoldicaprilocarprat, ulei de soia expoxidizat, acid stearic, policlorură de vinil.
Indicații.
Pisici:
Pentru tratamentul și prevenirea infestării cu purici (Ctenocephalides felis) de până la 8 luni. Eficacitatea împotriva puricilor începe imediat după aplicarea zgărzii.
Protejează împrejurimile animalului împotriva dezvoltării larvelor de purici până la 10 săptămâni. Foresto poate fi utilizat ca parte a unei strategii de tratament pentru combaterea dermatitei alergice provocată de purici (FAD).
Produsul are efect acarcid (ucidere) de durată, (Ixodes ricinus, Rhipicephalus, turanlcus) și repelent (anti -hrănire) eficacitatea împotriva infestărilor cu căpușe (Ixodes ricinus) este de 8 luni. Este eficient împotriva larvelor, nimfelor și căpușelor adulte. 
Căpușele deja prezente pe câine înainte de tratament nu pot fi ucise în 48 de ore după aplicarea zgărzii și pot rămâne atașate și vizibile. Prin urmare, îndepărtarea căpușelor deja prezente pe pisică , la momentul aplicării zgărzii este recomandat. Prevenirea infestațiilor cu noi căpușe începe în două zile după aplicarea zgărzii.
Ideal, această zgradă antiparazitară trebuie să fie aplicată înainte de începutul sezonului cu purici și căpușe.
Câini:
Pentru tratamentul și prevenirea infestării cu purici (Ctenocephalides felis) timp de până la 8 luni. Eficacitatea împotriva puricilor începe imediat după aplicarea zgărzii. 
Protejează împrejurimile animalului împotriva dezvoltării larvelor de purici până la 8 luni. Foresto poate fi utilizat ca parte a unei strategii de tratament pentru combaterea dermatitei alergice provocată de purici (FAD). 
Produsul are efect acarcid (ucidere) de durată, eficacitatea împotriva infestărilor cu căpușe (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulatus) și eficacitate repelentă (anti -hrănire) împotriva infestărilor cu căpușe (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) pentru 8 luni. Este eficient împotriva larvelor, nimfelor și căpușelor adulte. Căpușele deja prezente pe câine înainte de tratament nu pot fi ucise în 48 de ore după aplicarea zgărzii și pot rămâne atașate și vizibile. Prin urmare, îndepărtarea căpușelor deja prezente pe câine, la momentul aplicării zgărzii este recomandat. Prevenirea infestațiilor cu noi căpușe începe în două zile după aplicarea zgărzii. 
Pentru tratamentul infestărilor cu păduchi malofagi (Trichodectes canis). 
Ideal, această zgradă antiparazitară trebuie să fie aplicată înainte de începutul sezonului cu purici și căpușe.
Contraindicații
Nu se vor trata pisoii cu vârsta mai mică de 10 săptămâni și cățeii cu vârsta mai mică de 7 săptămâni.
Nu se utilizează în caz de hipersensibilitate cunoscută la substanțele active sau la oricare dintre excipienți.
Reacții adverse.
Ocazional ușor prurit și/sau eritem pot fi observate la animalele care nu sunt obisnuite în a purta zgardă în primele zile după aplicare. Asigurați-vă că zgarda nu este fixată prea strâns. La locul de aplicare poate să apară o ușoară cădere a părului și reacții ușoare ale pielii care dispar, de obicei, în decurs de 1 până la 2 săptămâni fără a fi necesară îndepărtarea zgărzii. În cazuri izolate, o eliminare temporară a zgărzii poate fi recomandată, până când simptomele au dispărut.
La pisici în cazuri rare poate apărea inițial reacții ușoare și tranzitorii ca depresie, schimbări în consumul hranei, salivație, vărsături și diaree. Ca și în cazul altor aplicații externe la animalele hipersensibile poate să apară o dermatită alergică de contact.
Dacă observați reacții grave sau alte efecte care nu sunt menționate în acest prospect, vă rugăm să informați medicul veterinar.
Specii țintă.
Pisici, câini
Cale de administrare și mod de administrare.
Pisicile și câninii de talie mică cu greutate corporala de până la 8 kg primesc o zgardă cu lungimea de 38 cm.
Câinii peste 8 kg primesc o zgardă Foresto antiparazitară pentru câini > 8 kg cu lungimea de 70 cm.
Aplicare cutanată. O zgardă pentru fiecare animal, se fixează în jurul gâtului. Numai pentru uz extern.
Recomandări privind administrarea corectă.
Zgarda se scoate din punga de protecție doar înainte de utilizare. Se desface zgarda și se verifică dacă nu au rămas resturi de plastic pe partea interioară a zgărzii. Se fixează zgarda în jurul gâtului animalului fără a se strange prea tare (ca un ghid ar trebui să fie posibilă inserarea a 2 degete între zgardă și gâtul animalului.
Se trage partea liberă prin cataramă și se taie orice lungime în exces care depășește 2 cm.
Zgarda trebuie să fie purtată continuu pe toată perioada de protecție de 8 luni și trebuie să fie îndepărtată după perioada de tratament. Verificați periodic și ajustați zgarda dacă este necesar, mai ales atunci când pisoii / cățeii sunt în creștere rapidă.
Această zgardă este proiectată cu un mecanism de închidere cu siguranță. În cazul puțin probabil ca o pisică să fie prinsă, puterea proprie a pisicii este suficientă pentru a lărgi zgarda și pentru a permite eliberarea rapidă.
Alte informatii
Dimeniunea ambalajului: o zgardă.
Ambele substanțe active sunt eliberate lent și continuu în concentrații scăzute din matricea acestui sistem din polimer dinspre zgardă catre animal. Ambele substanțe active sunt prezente în blana pisicilor și câinilor la concentrații acaricide/insecticide pe toată perioada de eficacitate. Substanțele active se extind de la locul de contact direct pe întreaga suprafață a pielii. Studiile de supradozare pe speciile țintă de animale și studiile serice cinetice au stabilitcă imidaclopridul a ajuns temporar în circulația sistematică în timp ce flumetrina în cea mai mare parte nu a putut fi măsurată.
Absorbția orală a ambelor substanțe active nu este releventă pentru eficacitatea clinica.
Activitatea împotriva puricilor începe imediat după aplicarea zgărzii reducând astfel riscul de boli transmise prin vectori (de exemplu Bartoneloza și infestarea cu tenia Dipylidium caninum). În plus față de indicațiile numerate mai sus a fost demonstrată și activitatea împotriva puricilor Ctenocephalides canis și Pulex irritans.
Produsul oferă activitate repelentă (anti-hrănire) împotriva căpușelor menționare, prin respingerea paraziților se previne astfel masa de sânge și ajută indirect la reducerea riscului de boli transmite prin vectori la câine.
În plus față de indicațiile enumerate mai sus a fost demonstrat la câini activitate împotriva I. hexagonus, I. scapularis și a speciilor non – europene de Dermacentor vaiabilis și a căpușei paralizante din Australia I. holocyclus.
Zgărzile au fost de asemenea capabile să ajute la o evoluție favorabilă la infestarea cu Sarcoptes scabiei la câini infestați anterior ducând la o vindecare completă după 3 luni.
Scalibor 
Scalibor Protectorband 48 şi 65 cm, zgardă antiparazitară pentru câine ce conţine ca Substanţă activă: deltametrin 0.760 g
Excipienţi: dioxid de titaniu (E171) şi trifenil fosfat. 
INDICAŢII:  
Pentru controlul infestatiilor cu căpuşe (Ixodes ricinus; Rhipicephalus sanguineus) timp de 5 – 6 luni şi controlul infestatiilor cu purici timp de 4 luni.
Preventia hranirii cu sange a mustelor de nisip (Phlebotomus perniciosus ) timp de 5-6 luni.
Efect împotriva hrănirii la tantarii din specia Culex pipiens pipiens timp de 6 luni. 
CONTRAINDICAŢII 
Nu se recomandă la căţeii mai mici de 7 săptămâni. Nu se foloseşte la câinii cu afecţiuni dermatologice. Nu se recomandă la animalele cunoscute ca fiind hipersensibile la piretroide. Nu se recomandă la pisici. 
REACŢII ADVERSE 
În cazuri rare poate apărea fixarea căpuşelor în timp ce poartă zgarda. Prin urmare, in astfel de cazuri nefavorabile, nu se poate exclude în întregime transmiterea bolilor infecţioase prin căpuşe sau muşte de nisip. În cazul aparitiei de leziuni ale pielii, zgarda se va inlatura până la dispariţia simptomelor. Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.
SPECIE ŢINTĂ 
Caini. 
RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ 
Se scoate zgarda din pliculeţul sigilat. Se ajustează zgarda în jurul gâtului animalului fără a se lega foarte strâns. Între gât şi zgardă trebuie să rămână spaţiu de două degete unul lângă altul. La aplicarea zgărzii se va asigura contactul cât mai direct cu pielea gâtului iar excesul de lungime se taie la 5 cm de la cataramă. 
ATENŢIONĂRI SPECIALE 
 Spălaţi mâinile cu apă rece şi săpun după aplicarea zgărzii. Nu utilizaţi produsul dacă sunteţi alergici la trifenil fosfat. Evitaţi accesul copiilor la zgardă în special al celor sub vârsta de 2 ani, mai ales să se evite atingerea zgărzii, joaca sau să nu o introducă în gură. Se va avea grijă să se evite expunerea prelungită a copiilor mici la contactul cu zgarda, de ex. să doarmă cu un animal care poartă zgarda. 
Kiltix 
Compoziţie:

Lungime        Greutate        Propoxur                Flumetrin
 66 cm             45 g              4.5 g                      1.013 g

Indicaţii:
kiltix-krabicky-obojky-400-sirka
În tratamentul infestaţiilor cu căpuşe (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) şi purici (Ctenocephalides canis / felis) şi pentru protejare împotriva reinfestării. După aplicare zgarda este eficientă împotriva căpuşelor şi puricilor până la 7 luni.

Contraindicaţii:

A nu se utiliza la câini care au leziuni întinse ale piele. A nu se utiliza la animale bolnave sau în convalescenţă.

Reacţii adverse

Ocazional, uşoară mâncărime poate fi observată în primele zile după aplicarea zgărzi. În caz de reacţii de hipersensibilitate zgarda va fi îndepărtată imediat. Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.

Specii ţintă
Câini.

Utilizare:

Câini de talie mică primesc o zgardă de 35 cm lungime (12.5 g),
Câini de talie mijlocie primesc o zgardă de 48 cm lungime (30,2 g),
Câini de talie mare primesc o zgardă de 66 cm lungime (45 g).

Zgarda se scoate din punga de protecţie, se desface şi se îndepărtează bucăţile de plastic rezultate din procesul de turnare, aflate pe partea interioară a zgărzii. Se fixează zgarda în jurul gâtului iar partea rămasă liberă se introduce în cataramă. Verificaţi  periodic dacă zgarda este aplicată corect şi dacă este confortabilă pentru animal. Zgarda trebuie purtată tot timpul. Indiferent dacă câinele se odineşte sau se plimba.

Recomandări privind administrarea corectă

De zece ori mai mulţi purici sunt prezenţi în aşternut şi în jurul animalului de companie (covoare şi draperii) şi de aceea trebuie utilizate regulat
  substanţe insecticide şi aspirate aceste locuri. Aceste măsuri ajută la reducerea infestării cu pureci din mediul înconjurător şi creşte eficacitatea împotriva unor noi infestări ale câinelui.

Câini cu blana aspră, încurcată sau murdară trebuie spălaţi, şamponaţi si uscati înainte de aplicarea zgărzii. Contactul frecvent cu apa (ploaia, înotul, îmbăierea) pot reduce eficacitatea produsului.

Eficacitatea şi durata efectivă de utilizare este determinată de lungimea, grosimea şi condiţia blănii dar şi de presiunea parazitară. Dacă eficacitatea produsului se diminuează este necesar să fie înlocuită mai repede.

În unele cazuri căpuşele se pot urca pe câine, chiar dacă acesta are zgardă. Căpuşele se ascund în blană însă cad apoi în maxim 3 zile fără să fi supt sânge.

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar aşa cum este ambalat pentru vânzare: 60 luni.


Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului primar: după deschiderea ambalajului zgarda trebuie aplicată imediat.

Atenţionări speciale

Precauţii speciale pentru utilizare la animale. Zgarda este destinată pentru utilizare ca acaricid şi insecticid de uz extern şi nu trebuie înghiţită de câini sau oameni.

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale. A se evita contactul îndelungat cu zgarda în timpul aplicării. Spălaţi mâinile cu apă din abundenţă după manipularea produsului. Persoanele care sunt sensibile la substanţele din compoziţia produsului trebuie să evite contactul cu zgarda.

Animalele care poartă zgarda KILTIX – se vor ţine la distanţă de bebeluşi şi copii mici.
Bolfo
Picture_1
COMPOZITIE:
  • Substanta activa: Propoxur 1,232 g
  • Excipienti: N dibutil-adipat, propilen glicol dicaprilocaprat, ulei de soia epoxidat, acid stearic, amestec de pigmenti (dioxid de titan, oxid rosu de fier, oxid galben de fier, oxid negru de fier), policlorura de vinil (PVC).
 
INDICATIE:
 Pentru prevenirea si combaterea puricilor si capuselor la caini si pisici
POSOLOGIE SI MOD DE ADMINISTRARE:
Zgarda ofera o protectie eficienta impotriva puricilor pe o durata de 4 luni, iar impotriva capuselor pe o durata de 10 saptamani. Zgarda Bolfo este eficienta impotriva puricilor si capuselor numai daca este folosita in mod continuu.
Puricii de pe caine sunt omorati la cateva ore dupa atasarea zgarzii. Capusele sunt omorate in aproximativ o zi de la atasarea zgarzii. Capusele moarte fie cad de pe corpul cainelui, fie pot fi indepartate foarte usor.
Pierderea efectului se poate verifica prin zgarierea zgarzii cu un obiect metalic. Daca locul zgariat este alb, zgarda are inca efect. In caz contrar, trebuie utilizata o zgarda noua.
Rareori se poate intampla sa existe totusi capuse pe animalul care poarta zgarda Bolfo. Aceste capuse se ascund doar in blana si vor cadea de pe animal fara a absorbi sangele.
Recomandari privind administrarea corecta:
Daca e corect pusa, intre zgarda si gatul animalului ar trebui sa fie un spatiu in care sa incapa doua degete.
Scoateti zgarda din invelisul protector si desfaceti-o. Puneti zgarda in jurul gatului animalului.
Zgarda devine eficienta la 24 ore de la punerea ei la gatul animalului.
Durata si nivelul de eficienta depind de grosimea si lungimea parului, de activitatile animalului si de nivelul infestarii.
Este de preferat sa spalati parul animalului, daca nu este curat, inainte de punerea zgarzii.
Zgarda este rezistenta la apa, dar este de preferat a fi scoasa inainte de baie sau de inot si pusa la loc imediat dupa uscarea parului.
Puricii pot fi gazde interimare pentru tenii, de aceea este bine sa folositi in paralel si medicamente destinate deparazitarii interne.
De a semenea, mediul inconjurator poate gazdui purici, oua sau larve de purici. Acestea vor evolua in timp in purici. De aceea, pentru un tratament eficient impotriva puricilor, este necesara stropirea cu insecticide adecvate a mediului inconjurator din imediata apropiere a cainelui 
 

 

Atentionare speciala:
Nu lasati cainii sau pisicile cu aceasta zgarda in apropierea copiilor sau a bebelusilor.
Precautii speciale pentru utilizare la animale:
A nu se folosi la caini bolnavi sau in perioada de convalescenta.
A nu se folosi la animalele care alapteaza.
A nu se folosi la catei sau pisici de pana in 3 luni.
A nu se folosi la caini sau pisici cu leziuni ale pielii.
A nu se folosi la animalele aflate in perioada de lactatie
Precautii speciale care trebuie luate de persoana care administreaza produsul medicinal veterinar la animale:
Evitati contactul direct cu pielea.
Purtati manusi de protectie in timpul atasarii zgarzii.
Nu fumati, nu mancati si nu beti in timpul atasarii zgarzii.
 Nu tratati animalul dumneavoastra cu alte insecticide in acelasi timp cu folosirea zgarzii.
Supradozare:
Nu exista posibilitatea de supradozare, datorita formei farmaceutice.
Daca accidental parti din zgarda sunt inghitite, ar putea sa apara salivari excesive, voma, contractii ale pupilelor, diaree. In aceste cazuri consultati imediat medicul veterinar. Antidot: Atropina sulfat.