Dupa cum s-a mentionat in postarile anterioare, primele vizate de atacul capuselor sunt animalele in general, cele de companie in cazul de fata. Cainii sau pisicile nu au mijloace proprii eficiente de autoaparare, iar prin contactul direct al diferitelor segmente corporale cu iarba inalta, sau solul, mareste mult probabilitatea infestatiei.
Protectia antiparazitara cu efecte optime impotriva capuselor si a altor paraziti externi ( pureci, paduchi malofagi, raie ) o constituie aplicarea periodica pe pielea si blana cainelui sau pisicii de substante cu efect insecticid, acaricid si / sau repelent cu efect rezidual, care sa asigure o protectie eficienta un anumit interval de timp.
Care sunt substantele cu efect acaricid ?
Amitrazul, fipronilul si permethrina reprezinta substantele cele mai utilizate ca factor activ in produsele comerciale destinate deparazitarii externe a animalelor de companie. Daca in cazul cainelui, oricare din aceste substante put fi utilizate fara nici un pericol, in cazul pisicilor este recomandat fipronilul, celelalte doua substante avand un potential toxic ridicat pentru feline. Alte substante cu efect insecticid, acaricid si / sau  repelent folosite ca substante active  in protectia animalelor de companie sunt : imidaclopridul, moxidectinul, selamectina, neostomosanul.
In consecinta, la achizitia unui produs comercial destinat deparazitarii externe, este de dorit identificarea substantei active pentru a vedea daca produsul corespunde scopului pentru care urmeaza sa fie achzitionat si de asemenea daca este potrivit animalului de companie detinut.
In protectia impotriva parazitilor externi, in general, a capuselor, in special, pe langa substanta activa folosita, prezinta o importanta deosebita si modul cum este aplicata aceasta substanta. In acest sens distingem urmatoarele modalitati de aplicare:  aplicatiile spot – on  ( modalitatea cea mai comoda si mai eficienta de preventie ), utilizarea de spray – uri cu substante antiparazitare, imbaieri, utilizarea de sampoane sau zgarzi cu efect  antiparazitar.
Inainte de a trece succint in revista principalele modalitati de aplicare a substantelor acaricide sunt necesare cateva precizari.

Folositi produse destinate special speciei din care face parte animalul de companie. Cu alte cuvinte nu utilizati produse antiparazitare destinate cateilor la pisici sau invers. Dupa cum  s-a aratat pentru pisica produsele antiparazitare, care au ca substanta activa permethrina sau amitrazul, sunt extrem de toxice. 
In cazul in care sunt deparazitate mai multe exemplare , este indicat ca, dupa operatiune, animalele sa fie tinute in carantina separat, timp de 24 de ore, pentru a nu se linge, in joaca, la locul de aplicare al substantei si astfel sa diminueze efectul antiparazitarului sau chiar sa se intoxice.
Nu toate produsele comerciale existente pe piata sunt la fel de eficiente. De exemplu o zgarda antiparazitara de 15 lei, nu va avea aceeasi eficienta si durata de protectie ca si una de 80 lei.
Indiferent de produsul ales si substanta activa folosita, nu se poate asigura o protectie antiparazitara de 100%, in principal datorita chimiorezistentei capuselor la actiunea substantelor, aplicare incorecta sau in doza prea mica, etc.
Pentru o eficienta sporita a actiunii de deparazitare externa, este bine ca aceasta sa fie insotita de dezinsectia custii sau a locului de odihna al cainelui / pisicii. In aceast scop se pot utiliza produse comerciale ca Romparasect sau Neostomosan.
In cazul unor infestatii masive este recomandata combinarea mai multor produse antiparazitare, de exemplu: Sampon +pipeta, pipeta+ zgarda antiparazitara
In cazul in care cainele sau pisica au fost muscati de o capusa, un timp mai lung de 48 ore, solicitati medicului veterinar sa testeze animalul pentru boala Lyme.
Cum poate fi realizata deparazitarea externa a animalelor de companie ?
Exista mai multe  modalitati de realizare a acestui deziderat: aplicatii de substante lichide spot on ( pipete ) imbaieri cu substante acaricide, prafuire, samponare,  zgarzi impregnate.  Alegerea metodei de deparazitare va tine cont de starea cainelui in momentul respectiv, frecventa deparazitarii, comoditatea aplicarii si cuantumul financiar disponibil. De exemplu  in cazul in care animalul de companie prezinta  o infestatie masiva, se va opta pentru o modalitate care omoara parazitii cat mai rapid (spray, sampon, praf ) si ulterior se va aplica o pipeta sau zgarda.

Pipetele spot – on reprezinta modalitatea cea mai uzitata si comoda de deparazitare externa a animalelor de companie. Acest mod are o eficienta maxima in actiuni preventive sau in cazul unor infestatii  reduse. Se aplica pe pielea animalului la baza cefei intre omoplati, si asigura protectia antiparazitara a animalului timp de o luna. Exista a multitudine de produse comerciale, cele mai cunoscute fiind: Frontline, Certifect, Advantix, Advantage , Fypryst, Stronghold.
Frontline Combo
frontline-combo-caine-300x300
Substanta activa: Fipronil si metopren
 
Indicatii:
 
Se va utiliza împotriva infestaţiilor cu purici, exclusiv sau în combinaţie cu căpuşe şi/sau păduchi..
Elimină puricii (Ctenocephalides spp.). Durata protecţiei împotriva unei noi infestaţii cu purici este de 8 săptămâni. Previne înmulţirea puricilor prin inhibarea dezvoltării ouălor (activitate ovicidă) şi a larvelor şi pupelor (activitate larvicidă) ieşite din ouăle depuse de puricii adulţi, timp de 8 săptămâni de la aplicare.
Elimină căpuşele (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus,  Rhipicephalus sanguineus). Produsul are o eficienţă acaricidă de până la 4 săptămâni împotriva căpuşelor.
Elimină păduchii (Trichodectes canis)
 
Produsul poate face parte din strategia de tratament pentru controlul dermatitei alergice provocate de purici Fipronil omoară puricii în 24 de ore şi căpuşele în 48 de ore de la aplicare.
Mod de sdministrare:
Se extrage pipeta din ambalaj

Se ţine pipeta dreaptă. Se loveşte uşor capătul îngust al pipetei astfel încât tot conţinutul acesteia să rămână în partea de jos. Rupeţi vârful pre-decupat al pipetei.

Pe spatele animalului, la baza gâtului, în zona din faţa omoplaţilor faceţi o cărare în blană până se vede pielea. În această zonă poziţionaţi vârful pipetei pe piele şi prin apăsări repetate goliţi conţinutul acesteia, într-un singur loc, direct pe piele
Utilizare în perioada de gestaţieşi lactaţie: Frontline Combo poate fi folosit la câini în perioada de gestaţie şi lactaţie.
Precauţii:
Este foarte important să ne asigurăm că aplicarea produsului este făcuta într-o zonă în care animalul nu poate să lingă produsul şi de asemenea, să ne asigurăm că animalele nu se ling unul pe celălalt după tratament.
Îmbăierea sau scufundarea în apă la 2 zile după aplicarea produsului şi băile mai frecvente de o dată pe săptămână, trebuie evitate, deoarece nu există studii care să demonstreze cum acestea afectează eficienţa produsului. Şampoanele emoliente pot fi utilizate înaintea tratamentului, dar reduc durata de protecţie împotriva puricilor la aproximativ 5 săptămâni de la aplicarea produsului. Băile săptămânale folosind şampoane cu 2% chlorexidină nu au afectat eficienţa împotriva puricilor, fapt dovedit într-un studiu pe perioada a 6 săptămâni. Câinii nu trebuie lăsaţi să înoate în cursuri de apă timp de 2 zile după aplicare
Poate exista deja pe animal o singură căpuşă. Din acest motiv nu poate fi exclusă  transmiterea unei boli infecţioase dacă condiţiile sunt nefavorabile.
Puricii de pe animalele de companie infestează de cele mai multe ori coşul acestuia, culcuşul şi zonele obişnuite de odihnă cum sunt covoarele şi canapelele, acestea trebuie tratate, în cazul unei infestaţii masive înaintea aplicării produsului, cu un insecticid adecvat şi aspirate în mod regulat.
Contraindicaţii
În absenţa studiilor, se recomandă ca produsul să nu se administreze la căţei mai mici de 8 săptămâni.
A nu se utiliza la animale bolnave (boli sistemice, febră) sau în convalescenţă.
A nu se utiliza la iepuri, deoarece poate produce reacţii adverse şi chiar moartea animalului.
Acest produs este special creat pentru câini. A nu se utiliza la pisici, deoarece poate provoca supradozarea.
În absenţa studiilor de siguranţă, intervalul minim de tratament este de 4 săptămâni.
Nu se utilizează în caz de hipersensibilitate cunoscută la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi.
Efecte adverse
Dintre reacţiile adverse suspecte, foarte rare, au fost raportate după utilizare reacţii trecătoare, la nivelul pielii în locul aplicării produsului (eritem, alopecie locală, prurit, înroşire) şi mâncărime generală sau alopecie. De asemenea au mai fost raportate hipersalivaţie, reacţii neurologice reversibile (creşterea sensibilităţii la stimuli, depresie, alte reacţii neurologice) sau vomă. 
Uşoară hipersalivaţie, în cazul ingerării produsului, dacă animalul se linge pe blană după tratament.


Advantix
advantix1
Substana activa:Imidacloprid, Permetrina

Pipetele antiparazitare Advantix se folosesc cu succes in tratamentul si prevenirea:

infestatiilor cu urmatoarele specii de
capuse :Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulatus, Haemaphysalis longicornispentru o perioada de pana la 4 saptamani

infestatiilor cu
pureci (Ctenocephalides canis) pentru o perioada de pana la 4 saptamani

infestatiilor cu
paduchi malofagi si anopluri (Trichodectes canis, Linognatus setosus) pentru o perioada de pana la 6 saptamani

Pipetele antiparazitare Advantix se folosesc cu succes la respingerea si omorarea urmatoarelor specii de tantari: Anopheles, Culex, Aedes si a urmatoarelor specii de musculite hematofage ( Phlebotomus, Culicoides )

Instructiuni de utilizare: Pipetele antiparazitare Advantix se aplica la baza gatului, intre omoplati. Solutia se aplica pe piele, evitand contactul cu ochii si gura cainelui.Pielea cainelui trebuie sa nu prezinte rani sau leziuni.

Pipetele antiparazitare Advantixpot fi utilizate si la catelele gestante sau in perioada de lactatie.Produsul isi pastreaza eficienta si dupa imbaiere sau expunerea la ploaie.
Pentru a reduce reinfestarile se recomanda utilizarea pipetelor Advantix pentru deparazitarea concomitenta a tuturor cainilor din aceeasi casa / curte.

Contraindicatii: Pipetele antiparazitare Advantix nu se utilizeaza la deparazitarea pisicilor.
ATENTIE: utilizarea pipetelor Advantix la pisici poate provoca moartea acestora. In cazul in care ati utilizat din greseala Advantix sau pisica dumneavostra a intrat in contact cu produsul, contactati imediat medical veterinar.


Pipetele Advantixnu se utilizeaza pentru caini cu varsta mai mica de 7 saptamani


Advantage
advantagecat a
Pipete antiparazitare pentru pisici si iepuri animale de companie
Compoziţie: 
Pipetă ≤4 kg (0,4 ml): • Imidacloprid 40 mg;
Pipetă ≥4 kg (0,8 ml): • Imidacloprid 80 mg.
Forma farmaceutică: 

Soluţie pentru aplicare cutanată.
Indicaţii:
Pentru prevenirea şi tratamentul infestărilor cu purici la pisică.
Produsul poate fi utilizat ca parte a strategiei de tratament în cazul dermatitei alergice provocată de purici (FAD) la pisici.
Pentru prevenirea şi tratamentul infestărilor cu purici la iepuri-animale de companie.

Atenţionări speciale:

Nu tratraţi pisoii neînţărcaţi mai mici de 8 săptămâni de viaţă.
Nu trataţi iepurii cu o vârstă mai mică de 10 săptămâni.
A nu se utiliza la iepurii care sunt pentru consum uman.

Dozare: 
1 pipetă de 0,4 ml pentru pisici şi iepuri de până la 4 kg.
1 pipetă de 0,8 ml pentru pisici şi iepuri de peste 4 kg.


Certifect 
ar1112_certifectcajas
Un produs revolutionar care omoara capusele inainte ca ele sa se fixeze, omorand in acelasi timp puricii si paduchii existenti pe animal. Produsul a fost aprobat recent de catre Agentia Europeana pentru Medicamente pentru tratamentul si controlul rapid, eficient si usor al capuselor, puricilor si paduchilor destinat cainilor in varsta de 8 saptamani si mai mari. 
Cercetarile arata ca produsul CERTIFECT actioneaza prin sinergia componentelor sale. Pipeta bicamerala de CERTIFECTeste de culoare violet contine doua solutii diferite, fipronil si (S)-methoprene pe de o parte, si cealalta continand amitraz. Cele doua solutii sunt usor de aplicat simultan cu pipeta in care se gasesc – direct pe pielea cainelui, in 2 puncte pe gat si greaban, iar ingredientele active (fipronil, (S) methoprene si amitraz) se raspandesc rapid pe toata suprafata corpului animalului eliminand eficient capusele si puricii. 
Desi CERTIFECT este destinat doar pentru utilizare in preventia si terapia cainilor, s-a demonstrat ca produsul nu este toxic pentru pisicile care traiesc in aceeasi casa cu cainii tratati cu CERTIFECT.
Sortimente CERTIFECT :
 S – spot-on pentru caini de 2 -10 kg – 67 mg /60,3 mg /80 mg
M – spot-on pentru caini de 10 – 20 kg – 134 mg/ 120,6 mg/160 mg
L – spot-on pentru caini de 20 – 40 kg – 268 mg /241,2 mg /320 mg
XL – spot-on pentru caini de 40 – 60 kg -402 mg /361,8 mg / 480 mg
Fypryst
fypryst_spot_on_pisica_50mg_3_pip
Compoziţie:
fipronil
Indicaţii:
Tratamentul si preventia infestatiilor cu purici ( Ctenochephalides spp) si capuse ( Rhipicephalus spp., Dermacentor spp., Dermacentor spp., Ixodes spp.) la caini si pisici
Tratamentul si controlul dermatitelor alergice cauzate de intepaturile puricilor (FAD) la caini si pisici
Doze şi mod de administrare:
O pipeta de 0,67 ml solutie spot-on, cu doza unica, pentru caine cu greutatea intre 2 kg si 10 kg. 
In acest fel, se asigura o doza minima recomandata de fipronil de 6,7mg/kg. Datorita lipsei testelor clinice efectuate pe siguranta produsului, intervalul minim intre aplicari este de 4 saptamani.
Aplicare externa pe piele. 
Produsul este eficient impotriva infestatiilor cu purici timp de 2 luni si impotriva capuselor pana la 4 saptamani, in functie de presiunea mediului inconjurator. Puricii sunt eradicati in 24 de ore de la infestatie. 
Contraindicaţii:
Datorita datelor insuficiente produsul nu se administreaza la cateii cu varsta mai mica de 8 saptamani sau cu greutate mai mica de 2 kg. 
Nu administrati produsul la animalele bolnave (boli sistemice, febra) sau la cele aflate in covalescenta. Nu administrati produsul la iepuri datorita riscului de aparitie a unor reactii adverse grave sau chiar a mortii. 
Reacţii adverse:
In cazul in care animalele se ling, poate aparea hipersalivatie de scurta durata datorata in principal excipientilor. Printre reactiile adverse extrem de rare suspectate, se pot observa reactii pasagere ale pielii la locul aplicarii medicamentului (decolorare si caderea parului, prurit si eritem) si prurit general sau alopecie. In mod exceptional s-au observat simptome neurologice reversibile (hiperestezie, depresie, nervozitate), hipersalivatie sau vomismente.

 

Stronghold 
p-stronghold-spot-on-1260354543
Compozitie 
 
O soluţie transparentă spre gălbuie de selamectinăSTRONGHOLD se prezintă sub formă de tuburi de plastic pentru administrare cutanată (spot – on) la câini şi pisici. 
Fiecare tub cu soluţie spot – on conţine: 
STRONGHOLD 15 mg …………….0,25 ml (6%) selamectină
STRONGHOLD 30 mg ……………0,25 ml (12%) selamectină
STRONGHOLD 45 mg ……………0,75 ml (6%) selamectină
STRONGHOLD 60 mg ……………0,5 ml (12%) selamectină
STRONGHOLD 120 mg ……………..1 ml (12%) selamectină
STRONGHOLD 240 mg ……………..2 ml (12%) selamectină 
Indicatii, administrare, dozaj 
Câini şi pisici: 
Pentru tratamentul şi prevenţia infestaţiei cu purici, cauzate de Ctenocephalides spp., protejând timp de o lună, după o unică administrare şi ca parte a strategiei tratamentului dermatitei alergice faţă de purici.
Pentru tratamentul şi prevenţia infestaţiei cu căpuşe administrările se vor face lunar. 
Câini: 
 Pentru tratarea râiei sarcoptice (cauzată de Sarcoptes scabie), a celei auriculare (Otodectes cynotis) şi a râiei demodecice (Demodex cannis) şi a infestaţiei cu viermi rotunzi (Toxocara canis). 
Pisici: 
Pentru tratarea râiei auriculare (Otodectes cynotis), a viermilor intestinali rotunzi (Toxocara cati) sau Ancylostoma tubaeforme. 
Câini:
< 2,5 kg 1 tub Stronghold 15 mg (vârf roz),
2,6 – 5 kg 1 tub Stronghold 30 mg (vârf violet)
5,1 – 10 kg , 1 tub Stronghold 60 mg (vârf maro)
10,1 – 20 kg , 1 tub Stronghold 120 mg (vârf roşu),
20,1 – 40 kg 1 tub Stronghold 240 mg (vârf verde),
> 40 kg cea mai bună combinaţie de tuburi. 
Pisici: 
< 2,5 kg 1 tub Stronghold 15 mg (vârf roz),
2,6 – 7,5 kg 1 tub Stronghold 45 mg (vârf albastru),
> 7,5 kg Cea mai bună combinaţie de tuburi. 
Pentru tratamentul şi prevenirea infestaţiei cu purici la câini şi pisici, STRONGHOLD ar trebui administrat la intervale lunare pe toată durata sezonului de purici, începând cu o lună înainte ca puricii să devină activi. 
Ca parte a strategiei tratamentului contra dermatitei alergice la purici, STRONGHOLD ar trebui administrat la intervale lunare. 
Pentru a completa eliminarea râiei sarcoptice la câini, sunt necesare a se administra două doze consecutive, la interval de o lună. 
În cazul tratamentului râiei auriculare o singură administrare este de ajuns. 
Terapia râiei demodecice constă din administrări lunare până la amendarea semnelor clinice şi negativarea examenului parazitologic. 
Prevenirea şi tratamentul infestaţiei cu căpuşe se realizează prin administrări lunare ale produsului. 
Pentru tratamentul râiei otodectice la pisici, administrarea unei singure doze este de ajuns. 
Pentru tratamentul infestaţiilor cu viermi intestinali rotunzi la câini şi pisici, ca şi în cazul prezenţei Ancyclostoma la pisici se va administra o singură doză.
Mod de administrare 
Se va scoate tubul de STRONGHOLD din pachetul său protector. Ţinând tubul vertical, se va înlătura vârful tubului. Se face o cărare în părul animalului, la baza cefei, între omoplaţi, expunându-se o zonă redusă de piele. Se aplică vârful tubului de STRONGHOLD direct pe piele fără a se masa. Se goleşte tubul în totalitate prin presare fermă. A se evita contactul dintre STRONGHOLD şi degete. 
Contraindicatii 
Doar pentru uz veterinar. Pentru administrare externă. Acest produs se aplică doar pe suprafaţa pielii. A nu se administra pe cale orală sau parenterală. A nu se folosi la animale cu vârsta mai mică de 6 săptămâni. A nu se aplica pe blana umedă. Cu toate acestea, spălarea cu şampon şi/sau săpun a animalului la peste două ore după administrarea tratamentului nu va reduce eficacitatea STRONGHOLD. A se ţine animalele departe de foc sau alte surse de scântei pentru cel puţin 30 de minute. A nu se permite animalelor tratate să intre în apă cel puţin două ore după tratament. 
A se evita contactul direct cu animalele tratate până ce zona de aplicarea produsului este uscată. A se ţine copiii departe de animalele tratate pentru cel puţin 30 de minute după aplicarea STRONGHOLD sau până ce zona în care s-a aplicat substanţa este uscată. În cazul tratamentului râiei auriculare, nu se va aplica produsul direct în ureche. 
Efecte secundare
 
STRONGHOLDa fost administrat în doză de 10 ori mai mare decât cea recomandată fără să se observe apariţia de efecte indezirabile. Produsul a fost administrat de 3 mai mult decât doza recomandată la masculii şi la femelele de reproducţie, pisici şi căţei, inclusiv la căţele gestante şi lactante şi la doze de 5 ori mai mari decât doza recomandată la rase gen Collie, cu sensibilitate la ivermectine şi nu au fost observate efecte indezirabile. Utilizarea STRONGHOLD-ului poate produce aglutinarea locală a părului, la locul de aplicare. În puţine astfel de cazuri, apare o uşoară iritaţie locală, tranzitorie. Această cădere a părului şi iritaţia tranzitorie se rezolvă de la sine în mod normal, dar o terapie simptomatică poate fi aplicată în anumite circumstanţe Este important să se aplice doza la locul corect, indicat, pentru a se minimiza cantitatea pe care animalul o poate linge de la locul de depunere. Dacă apare lingerea unei cantităţi importante de STRONGHOLD, o scurtă perioadă de hipersalivaţie poate fi întâlnită uneori la pisici.