In contextul factorilor favorizanti, care contribuie la aparitia bolilor de piele, in cazul cainelui, rasa reprezinta un element de maxima importanta. Datorita anumitor caractere morfologice ( inaltime, greutate, anumite caracteristici ale pielii sau a firelor de par din blana, culoarea, etc ) sau fiziologice ( constitutia, rezistenta la boli,etc ) exemplarele canine apartinand aceleasi rase sunt predispuse la a dezvolta, cu predilectie,  anumite afectiuni cutanate. De exemplu, cainii din rasa Westie sunt mai predispusi la a dezvolta dermatita atopica, spre deosebire de cei din rasa Yorkshire la care aceasta afectiune apare sporadic. In schimb cei din aceasta rasa sufera frecvent de diferite forme de alopecie. Situatii similare pot fi intalnite la compararea oricaror doua sau mai multe rase canine.

Cainii, indiferent de rasa careia ii apartin, se pot imbolnavi de oricare din  afectiunile  dermatologice descrise in patologie. Predispozitia de rasa se refera strict la probabilitatea mai mare a membrilor acesteia de a dezvolta o anumita suferinta cutanata. Din acest motiv, cunoasterea rasei exemplarului cu probleme dermatologice nu este un element definitoriu, care sa permita stabilirea unui diagnostic.

In continuare vor fi prezentate succint  cateva din cele mai populare rasele canine si afectiunile cutanate ( boli de piele ) intalnite mai frecvent in cazul acestora.

In realizarea listei au fost folosite date ale unor specialisti in domeniul dermatologiei canine, Conf. Dr. Viorica Mircean si Prof. Dr. Vasile Cozma.

Chiar daca in momentul de fata, nu sunt decat o insiruire de denumiri de afectiuni dermatologice, fara relevanta pentru un nespecialist, pe parcursul urmatoarelor postari majoritatea acestor boli vor avea o descriere, care sa ofere un minim de informatii referitoare la: cauze, simptome, preventie si tratament, detinatorilor acestor animale de companie.

Principalele predispozitii de rasa in dermatologia canina

Airdale Terrier

  • Alopecia recidivanta a flancurilor

Ogar Afgan

  • Hipotiroidism

Akita Inu

  • Adenita sebacee granulomatoasa
  • Pemfigus foliaceu
  • Sindromul oculo – cutanat

American Staffordshire Terrier

Continuare…