Tratarea leziunilor  de pododermatita nu reprezinta decat o componenta a tratamentului afectiunii primare, care a generat aparitia acestora.  Prin urmare nu se poate discuta despre un tratament specific al pododermatitelor, din moment ce etiologia ( cauza ) acestor leziuni este atat de variata.

Astfel, in cazul pododermatitelor traumatice sau a celor generate de anumite conditii de mediu ( suprafata dura de deplasare sau odihna, suprafete umede,  reactia la corpi straini, deplasarea indelungata pe griblura sau pietris ascutit, etc. ), aplicarea locala de comprese cu apa rece sau a unor substante antiinflamatoare poate conduce la ameliorarea si vindecarea leziunilor. Schimbarea suprafetei de deplasare si odihna, indepartarea  ( chirurgicala in situatiile care o impun ) corpilor straini, tratarea locala a solutiilor de continuitate ( rani deschise ), identificarea si indepartarea suprafetelor iritante pe care se deplaseaza cainele, protectia labelor animalului bolnav prin bandaje sau incaltaminte special confectionata reprezinta alte modalitati de ameliorare si vindecare a acestor leziuni traumatice.

Tratarea leziunilor podale, in cazul piodermitelor, urmareste reducerea incarcaturii bacteriene si ameliorarea starii generale a cainelui afectat. Tratamentul consta in aplicarea locala de substante antiseptice, cum ar fi : clorhexidina, peroxidul de benzoil, lactatul de acetil, etc.  Modalitatile de aplicare a acestor substante poate fi prin samponare, pulverizare cu ajutorul unor spray-uri, aplicarea de geluri sau lotiuni.  Tratamentul local trebuie asociat cu antibioterapia pe cale generala.

In cazul leziunilor podale aparute in urma dermatitelor de natura alergica sau autoimuna, terapia are un scop paleativ de ameliorare a simptomelor, a starii generale a animalului si de evitare a complicatiilor, datorate contaminarii bacteriene a leziunilor initiale, intrucat afectiunea primara este incurabila. Terapia consta in tratarea locala a ranilor cutanate cu  substante dezinfectante ( ex. spalarea cu sampoane pe baza de clorhexidina ), cu efect antiinflamator ( ex. hidrocortizon ), antibacterian ( etil lactat, agenti antifungici ) sau antiseboreic (  ex. acid salicilic ). Aplicarea acestora se va realiza prin samponare, pulverizare cu ajutorul unor spray-uri, aplicarea de geluri sau solutii continand substantele indicate. Si in aceste situatii tratamentul local va trebui obligatoriu insotit de tratament sistemic ( corticosteroizi, substante cu efect imunosupresor, in cazul dermatopatiilor autoimune ).

Concluzia care se desprinde este aceea ca tratamentul pododermatitelor este strans corelat cu cauza primara a aparitiei acestora. Terapia locala a leziunilor are drept scop reducerea incarcaturii bacteriene pentru a evita complicatiile secundare, ameliorarea starii generale a cainelui bolnav ( calmarea durerii locale, reducerea intensitatii pruritului, atenuarea efectelor inflamatiei, etc ), controlul evolutiei dermatitei si evitarea recurentei leziunilor.

Atat timp cat situatia nu impune interventia chirurgicala ( extirparea unei tumori, indepartarea unui corp strain, deschiderea unui abces, amputatia unui deget ), cainele bolnav poate fi tratat acasa de catre detinator, conform schemei de tratament stabilite de medicul veterinar. Din acest motiv este bine ca detinatorul exemplarului bonav sa stie ca tratamentul pododermatitelor este, in general, de lunga durata, adeseori costisitor, consumator de timp si energie, si uneori frustrant datorita intarzierii sau chiar lipsei rezultatelor concrete.

Aparitia leziunilor de pododermatita pot fi prevenite prin aplicarea unor masuri minime de profilaxie, cum ar fi:

 • evitarea deplasarilor lungi ale cainelui pe suprafete dure, neregulate sau fierbinti ( ex. asfaltul incins vara );
 • curatarea labutelor si a spatiilor interdigitale, urmata de stergerea lor dupa fiecare plimbare;
 • asigurarea unei suprafete elastice de odihna ( mai ales in cazul cainilor de talie mare, predispusi la pododermatite de natura traumatica );
 • mentinerea uscata si curata a labelor, a spatiilor interdigitale si ale cuzinetilor plantari;
 • protectia labutelor ( cu incaltaminte speciala, sau prin indepartarea imediata a corpurilor straine ) in cazul cainilor atopici ( alergici la polen sau alti alergeni din mediu );
 • imbaierea regulata in solutii dezinfectante ( de ex. cu clorhexidina ) a cainilor sensibili sau cu alergii;
 • deparazitarea interna si externa regulata;
 • asigurarea conditiilor de igiena si intretinere adecvata a spatiilor de odihna;
 • periajul regulat al blanii si indepartarea permanenta a excesului de par din spatiile interdigitale;
 • mentinerea unei igiene corespunzatoare a a pielii si a blanii;
 • suplimentarea alimentatiei cainilor cu acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6;
 • corectarea carentelor alimentare, etc.

Un singur aspect nu trebuie uitat: membrele cu leziuni de pododermatita dor, uneori exala un miros greu si intotdeauna fac mizerabila viata cainelui nostru. Este de datoria noastra, a celor pentru care acest animal ne este un bun prieten sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a-l ajuta sa se vindece sau cel putin sa-i facem viata mai usoara. Asa cum nu renuntam la un membru al familiei, care este bolnav, la fel trebuie sa procedam si in cazul animalelor noastre de companie.