In ultimii ani am asistat  la o crestere spectaculoasa a numarului de specii crescute ca animale de companie. De la hamsteri sau cobai pana la arici africani si veverite Degu, de la broaste testoase la soparle geko sau chiar pitoni, toate aceste specii au devenit parte integranta din viata multora dintre noi. Din pacate, nu intotdeauna detinatorii acestor animale dispun de suficiente informatii legate de cresterea si intretinerea acestora.. Lipsa acestor informatii  impiedica detinatorii sa se bucure de tot ce poate sa ofere interactiunea cu acesti noi prieteni. 

In acest context, voi incerca in urmatoarele postari sa ofer un minim de informatii legate de cresterea, intretinerea, alimentatia si mentinerea starii de sanatate a veveritelor Degu. De ce veverita Degu ?  Pentru ca in ultima perioada cele mai multe intrebari la care a trebuit sa raspund au fost legate de acest animal.
Veverita Degu, este un rozator de talie medie, cu blana de culoare maro inchis, cu aspect si comportament asemanator veveritelor. Este un animal hiperactiv, inteligent, bland, inofensiv, curios si jucaus. Numele stiintific este Octogon Degu, si deriva din aspectul amprentei dentare pe care o prezinta muscatura animalului.si care are  forma cifrei 8.
daily degu11            Habitatul natural al Degu il constitue zonele joase ale Anzilor Chilieni, respectiv zonele de campie de pe coasta vestica a tarii pana pe coastele muntilor Anzi aflate la o altitudine mai mica de 1500 m. In aceste zone, veveritele Degu traiesc in comunitati mari construind  o retea complexa de galerii, cuiburi si depozite de alimente.
            Degu este un animal diurn, ceea ce inseamna ca este activ ziua si doarme noaptea. Intrucat perioada de somn este foarte scurta, de aprox. 15 – 20 min. / 24 ore, perioadele de activitate maxima, in decursul unei zile, sunt dimineata devreme si seara tarziu, cu o perioada scurta de acalmie in timpul amiezii, cand veverita doarme.
            Veverita Degu este adaptata pentru a sapa si trai temporar in galerii subterane. De aceea, este necesar ca in spatiul in care este gazduita sa i se asigure locuri intunecate si calde  unde sa isi poate face cuibul.
            Privita in ansamblu, veverita Degu seamana cu gerbilul dar este mai mare decat acesta.
            Corpul este acoperit in totalitate cu blana. Culoarea acesteia este intotdeauna maro inchis / cenusiu, rezultat al distributiei firelor de par, care sunt maro deasupra si negre dedesubt in raport de 60% maro. 40% negre. Pe piept si abdomen blana are o culoare mai deschisa, iar la nivelul membrelor culoarea acesteia prezinta diferite nuante de gri.In jurul ochilor animalul prezinta doua cercuri de culoare deschisa, asemanator unor ochelari, iar unii indivizi prezinte un inel de blana de culoare deschisa si la nivelul gatului. Grosimea blanii variaza in functie de temperatura mediului inconjurator fiind mai groasa in sezonul rece comparativ cu perioadele calde.
            Daca in habitatul natural Degu atinge dimensiuni de pana la 40 cm, in captivitate nu creste mai mult de 25 – 30 cm ( inclusiv coada ). Aceasta reducere a dimensiunilor corporale  este neobisnuita, intrucat majoritatea rozatorilor aflati in captivitate ating dimensiuni mai mari comparativ cu congenerii din salbaticie, in special datorita conditiilor mai bune de viata.
            Coada veveritelor Degu este de dimensiuni medii = mai mica decat lungimea corpului si capului luate la un loc . Este complet acoperita cu par si se termina printr-un mic smoc de culoare neagra. Este mentinuta in pozitie verticala si serveste la mentinerea echilibrului in timpul deplasarii si al salturilor. Un aspect particular al acestui animal il constituie usurinta cu care isi poate detasa coada in cazul in care este apucat de aceasta. In astfel de momente veverita se rasuceste brusc, pielea este decolata, iar vertebrele se detaseaza de restul coloanei. Nu se produce o hemoragie abundenta, dar procesul este foarte dureros pentru animal. Odata detasata, coada nu mai creste la loc.
            Membrele sunt scurte si se termina cu cate cinci degete dezvoltate complet ( cu exceptia degetului 5 ). Ultimele falange ale degetelor se termina prin unghii ascutite si nu gheare, care la membrele posterioare sunt mai lungi si incovoiate. Asemanator veveritelor, degu se foloseste de membrele anterioare pentru a deplasa obiecte si pentru a fixa alimentele in timpul hranirii.