Lesa si zgarda sunt accesoriile cele mai importante implicate in relatia stabilita intre detinator si cainele sau. Rolul esential al acesteia este de a mentine animalul de companie in siguranta si sub control, in perioadele cand acesta se afla in spatiile publice ( mai mult sau mai putin aglomerate ). De asemenea este un instrument extrem de util in timpul orelor de dresaj si a antrenamentelor.

Mediul extern ( spatiul situat dincolo de zona de confort a cainelui ) actioneaza asupra animalului printr-o multitudine de stimuli nefamiliari: claxoane de masini, aglomeratie, persoane grabite, alte animale, obstacole sau obiecte necunoscute, etc. Exista posibilitatea ca uni dintre excitanti sa declanseze reactii neasteptate, potential periculoase pentru caine, detinator sau alte persoane aflate in apropiere.

Intr-o astfel de situatie lesa asigura plusul de control necesar pentru a preveni sau a impiedica producerea incidentului sau accidentului. Dar nici o lesa, indiferent de caliatea acesteia, nu poate inlocui controlul asupra animalului de companie, obtinut in urma orelor de antrenament si dresaj.

Prin urmare, cainele nostru are nevoie de un astfel de accesoriu pentru ca:

 • Exista reglementari legale, care stipuleaza obligativitatea purtarii cainelui in lesa, pe timpul deplasarilor in spatiile publice.
 • Este o solutie simpla si eficienta de control.
 • De asemenea are un rol important in perioada de dresaj si antrenament.
 • Permite mentinerea in siguranta a puilor de catel in timpul plimbarilor si in obisnuirea acestora cu controlul detinatorului.
 • Lesa impiedica cainele sa fugareasca alte animale sau sa sperie copiii si alte persoane aflate in vecinatate.
 • Previne deplasarea haotica a animalului, marcarea teritoriului sau satisfacerea necesitatilor fiziologice in locuri total nepotrivite.
 • Reduce la minim riscul pierderii cainelui, datorita indepartarii acestuia la o distanta prea mare si iesirea din spatiul vizual al detinatorului.
 • Impiedica producerea accidentelor auto, datorate deplasarii bruste a cainilor in strada.
 • Permite legarea temporara a animalului de companie, in perioadele scurte cand nu poate fi supravegheat de catre detinator ( aceste intra intr-un magazin sau alt spatiu unde cainii nu au acces ).

reprezentativ 3

Care sunt cele 4 criterii esentiale pentru alegerea lesei potrivite cainelui nostru ?

In conditiile unei oferte extrem de generoase de astfel de accesorii, din partea magazinelor specializate, alegerea unei lese doar pe criterii estetice si de pret poate fi inselatoare. Evident aceste doua repere sunt importante in decizia de cumparare, dar ele trebuie completate cu criterii asociate cu:

 • Materialul din care este confectionata lesa
 • Lungimea si latimea potrivita
 • Tipul si calitatea sistemului de prindere al lesei la zgarda ( caracteristicile carabinierei )
 • Destinatia lesei / scopul pentru care este achizitionata.

Suma acestor criterii, la care se adauga cel estetic si de pret, conduc in final la o achizitie corecta judicioasa si profitabila.

Materialul din care este confectionata lesa

In momentul de fata, exista o multitudine de materiale implicate in producerea leselor. Dintre acestea, cel mai frecvent folosite sunt: nylonul, pielea, lantul metalic si bumbacul.

Lesa din nylon

Lesa din NylonFiind un material usor, rezistent ( chiar si la grosimi mici ), durabil si relativ ieftin, nylonul este folosit pe scara larga in producerea acestor accesorii. Lesa din nylon nu sufera modificari daca este expusa la intemperii ( frig, arsita, ploaie, viscol, etc ) si vine intr-o paleta larga de culori si texturi. Pot fi sub forma de banda ( modelul clasic ), cordelina ( cilindrica ) sau snur ( in special in cazul leselor de prezentare )

Intrucat este usoara si moale, lesa din nylon este ideala ca “ prima lesa ” a puiului de caine, in perioada de acomadare si dresaj initial.

Utilitatea leselor confectionate din acest material este multipla:

 • Lesa standard pentru plimbarile zilnice, dresaj si antrenament.
 • Lesa de prezentare in expozitii si concursuri
 • Lesa de urmarire pentru cainii utilitari: caini de vanatoare, politisti, de paza, etc.

Prezinta si cateva dezavantaje:

 • Poate fi roasa cu usurinta de cainii care au acest obicei
 • Daca este uda devine alunecoasa si greu de mentinut in mana, mai ales daca cainele este mare si trage in lesa
 • Poate sa produca pe mana detinatorului asa numita “ arsura de lesa “ ( leziune superficiala a pielii, datorata frecarii cu materialul din care este confectionata ), in conditiile in care cainele se zmuceste brusc in lesa.

Lesa din piele

lesa pieleEleganta, durabila si estetica, lesa din piele conduce detasat in topul preferintelor in materie de accesorii pentru animalele de companie. Foarte rezistenta si in acelasi timp moale si placuta la atingere, confera o anumita distinctie detinatorului si animalului sau de companie.

Paleta de culori in care sunt comercializate este relativ restransa: negru, gri, mai multe nuante de maro, rar alte culori. Dimensiunea acestora variaza intre 30 -60 cm ( lese de mana ) pana la 2 m si rar peste aceasta lungime.

Lesa poate fi folosita in orice conditii atmosferice. Rezistenta la intemperii este conditionata de utilizarea regulata a unor produse destinate intretinerii articolelor de piele. Odata cu trecerea timpului pot sa apara anumite modificari ale lungimii, care sunt insa minime in cazul pielii prelucrate corespunzator.

Este recomandata ca lesa standard pentru plimbarea zilnica a cainilor, sau ca accesoriu in timpul dresajului de baza. Trebuie folosita cu precautie in cazul animalelor, care obisnuiesc sa roada, intrucat se deterioreaza la fel ca si  lesa din nylon ( este adevarat, nu atat de usor ). Nu produce pe mana detinatorului asa numita “ arsura de lesa “, in situatia in care animalul legat se zmuceste brusc

Pretul de cost relativ mare al acestor accesorii este compensat prin durabilitate, rezistenta crescuta, eleganta si un aspect estetic deosebit.

Lesa din lant metalic

lesa lantAcest tip de lesa este recomandata ca o alternativa a celei din nylon, in cazul cainilor care obisnuiesc sa  roada. Alegerea ei trebuie facuta cu precautie intrucat este o lesa grea, atat pentru detinator cat si pentru animalul de companie. Daca nu este corect dimensionata, in raport cu talia cainelui, poate determina ( in timp ) afectiuni ale coloanei cervicale

De asemenea se recomanda supravegherea atenta a cainelui, cand este purtat intr-o astfel de lesa, pentru a nu lua lantul in gura in incercarea de a-l roade si sa-si autoprovoace leziuni ale dintilor.

Daca nu este tinuta corect si ferm in mana, lesa din lant metalic poate determina accidente, care pot ajunge pana la fracturi ale degetelor ( in cazul in care, lantul este infasurat pe degete sau palma si cainele trage brusc in lesa )

Chiar daca grosimea zalelor este variabila si, teoretic, lesa poate fi folosita pentru orice exemplar, indiferent de talia acestuia, incercati sa evitati folosirea ei pentru caini sub 10 kg ( talie mica sau toy ). In cazul cainilor din rasele medii si mari, greutatea proprie a lantului nu are o importanta atat de mare si in aceste conditii folosirea ei este fara riscuri pentru sanatatea coloanei vertebrale.

Manerul lesei din lant metalic este confectionat, de cele mai multe ori, din chinga de nylon sau din piele captusita, ceea ce face purtarea ei mai comoda pentru detinator.

Lesa din bumbac

lesa bumbacLesele confectionate din bumbac au caracteristici similare celor din nylon: rezistenta crescuta, durabile, usoare, relativ ieftine si usor de spalat si intretinut.

Lesa din bumbac isi pastreaza aderenta cand este udata, motiv pentru care, poate fi folosita fara probleme la cainii carora le place sa inoate. Este mai estetica iar textura ei o face mai placuta la atingere, comparativ cu cea din nylon. De asemenea are o tinuta mai eleganta, astfel ca este recomandata ca lesa de prezentare in expozitii si concursuri.

Are dezavantajul ca dupa ce a fost udata, isi poate modifica semnificativ lungimea ( se scurteaza simtitor ).

Lesa din cauciuc natural

Se folosesc tot mai rar. Nu se recomanda utilizarea lor intrucat incurajeaza cainele sa traga in lesa, iar corectarea comportamentelor nedorite este dificila.