Prevenirea infestarii cu capuse include masuri, care sa limiteze cat mai mult prezenta si inmultirea parazitilor in zonele frecventate de om si de animalele de companie. De asemenea include masuri de protectie a animalelor de companie, prin utilizarea regulata a substantelor cu efect repelent si acaricid, precum si masuri destinate protectiei proprii.
- Inaltimea gazonului trebuie sa fie minima, pentru a impiedica adapostirea capuselor in iarba.
- Perierea periodica a perimetrului gazonului cu o panza, cu scopul indepartarii eventualelor capuse.
- Indepartarea zilnica a frunzelor moarte cazute si a buruienilor, mai ales pe marginile gazonului, dar si de langa pereti de piatra, pietre ornamentale, foisoare, sau alte accesorii de decor.
- Evitati amplasarea arbustilor cu coroana bogata, in zonele din gradina cele mai frecventate de familie.
- Lemnele de foc ar trebui sa fie stivuite in magazii situate la distanta de casa.
- Nu se vor amplasa hranitori si cuiburi pentru pasari in apropierea zonei locative.
- Monitorizarea deplasarii animalelor de companie, verificarea si perierea periodica a blanii acestora, cu accent pe zonele cel mai probabil parazitate.
- Evitarea amplasarii locurilor de joaca la marginea gazonului sau sub arbori cu coroana bogata.
- Rarirea coronamentului arborilor si arbustilor care marginesc gazonul, cu scopul de a micsora zonele de umbra, propice dezvoltarii capuselor.
- In masura posibilitatilor, realizarea unei portiuni de pietris pe marginea gazonului.
- Dezinsectia curtii si a gradinii poate fi realizata de catre firme specializate sau de catre proprietar.
- Perioada optima, care sa asigure o eficienta maxima operatiei, il reprezinta sfarsitul primaverii – inceputul verii ( sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie ), pentru prima dezinsectie anuala, respectiv sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie, pentru a doua actiune.
- De regula este suficienta o singura pulverizare de insecticide in cursul unei dezinsectii
- Nu este necesar ca substantele acaricide sa fie aplicate pe intreaga suprafata a gradinii sau curtii. Vor fi vizate si dezinsectizate temeinic locurile preferate de capuse: perimetrul gazonului, palcuri de arbusti, gardul viu, accesoriile de decor, etc.
-
Solfac EW 50 (Cyfluthrin 5% w/w) este un insecticid extrem de versatil, ce actioneaza prin contact si ingestie, avand drept substanta activa un piretroid sintetic.
-
Este conditionat sub forma de macro-emulsie in dispersie apoasa, fapt ce-i confera eficacitate sporita, usurinta in formarea amestecului de lucru si rezidualitate ridicata in conditii de siguranta pentru aplicator.
-
Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu este inflamabil.
-
Solfac EW 50 manifesta o eficacitate deosebita impotriva tuturor artropodelor, indiferent daca sunt insecte, centripede, milipede sau arahnide, fiind indicat pentru combaterea lor in orice mediu, industrial, casnic sau public.
-
Nu are efecte negative, daca este aplicat conform indicatiilor de pe eticheta, asupra plantelor, albinelor sau a altor vietuitoare non-vizate.
-
Aplicarea Solfac EW 50 se face rezidual cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie, fiind posibila aplicarea acestuia si la interior si la exterior: in interior se va insista cu precadere pe locurile unde daunatorii se ascund sau se odihnesc(crapaturi, grinzi, tocurile usilor si ferestrelor), iar la exterior se va pulveriza la baza incintelor ce se doresc a fi protejate, pe peretii exteriori, dar si pe vegetatia existenta pe o raza de 20-50m.
-
Solfac EW 50 are o remanenta de 6 pana la 8 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.
- capuse, plosnite, purici, furnici, omizi,
- daunatori specifici fermelor de animale si pasari
- gandaci
- Se recomandă o doză de 40-60 ml de produs diluat în 5 litri de apă.
-
Norma de consum este de 5 litri soluţie de lucru/100mp.
Scurta Descriere
Insecticid concentrat
|
Compozitie
100 ml soluţie conţin:
Cipermetrină……………………………………………………………….. 25 g
Ingredienţi inerţi (solvent aromatic, emulgatori) q.s.ad………….100 ml
|
Actiune
Substanţa activa, cipermetrină, este un insecticid din clasa piretroizilor de sinteză, ce acţionează prin contact şi ingestie. Produsul are acţiune paraziticidă foarte bună în doze mici. Prezintă o bună degradare biologică şi de aceea nu se acumulează în sol şi în lanţul alimentar. Insecticidele pe bază de piretroizi au o toxicitate redusă pentru om şi animale.
|
Indicatii
SUPER KILLER este indicat în combaterea gândacilor, puricilor, păduchilor, ploşniţelor, căpuşelor, muştelor, moliilor, păianjenilor, ţânţarilor şi viespilor.
SUPER KILLER distruge insectele adulte, larvele şi ouăle din locuinţe, crescătorii de animale, clădiri industriale, spitale, şcoli, hoteluri, restaurante, magazine alimentare, farmacii, laboratoare, depozite, sere, trenuri, camioane, vapoare etc.
|
Mod de folosire
Spaţii interioare: Stropiri locale ale suprafeţelor – colţuri întunecoase, nişe, crăpături, debarale, de-a lungul pragurilor uşilor şi ferestrelor, în spatele dulapurilor, sertarelor, aragazului, frigiderului, în jurul coşului de gunoi, a ţevilor de apă şi canalizare, a instalaţiilor sanitare. Se aplică un strat uniform de soluţie (30-35 ml soluţie/m.p.).
Spaţii exterioare: Aplicaţii locale pe terase, geamuri, depozite de gunoi, vegetaţie.
Barieră de protecţie: pentru clădiri se obţine prin aplicarea soluţiei pe o bandă de 2-3 m în jurul clădirii (pe o înălţime de cca 1m). Se aplică un strat uniform de soluţie – cca. 200 ml soluţie /m.p.
MOD DE PREPARARE A SOLUŢIEI DE STROPIRE
Pentru combaterea muştelor adulte şi a viespilor-aplicaţii în exterior: soluţie 0,35-0,4% (3,5-4 ml Super Killer/1 L apă), 1L soluţie de lucru/10-20 mp.;
Pentru combaterea ţânţarilor-aplicaţii în atmosferă: soluţie 0,075-0,11% (0,75 ml-1,1ml Suer Killer/1 L apă), 300 L soluţie de lucru/oră;
Pentru combaterea gândacilor de bucătărie, furnicilor, puricilor – soluţie 0,20-0,25% (2-2,5 ml Super Killer/1 L apă), 1L soluţie de lucru/10-20 mp. (în interior); soluţie 0,25-0,35% (2,5-3,5 ml Super Killer/1 L apă), 1L soluţie de lucru/10-20 mp. (în exterior);
Aplicaţii prin termonebulizare: 10 ml Super Killer/1 L de solvent, 1 L emulsie/3000 mc
REMANENŢĂ
6-8 săptămâni, în funcţie de gradul de absorbţie al suprafeţei.
|
Contraindicatii si precautii
Se va utiliza numai soluţie diluată proaspăt preparată şi bine omogenizată.
Nu se va utiliza la stropitul plantelor şi seminţelor destinate consumului uman.
NU SE VA LĂSA LA ÎNDEMÂNA COPIILOR!
|
Ficam WP80 este un insecticid carbamic, de aceea el reprezinata alternativa ideala la organofosforice si piretroizi. Produsul este conditionat sub forma de pulbere muiabila de culoare alb-bej, fara miros, miscibila cu apa. Nu pateaza, nu murdareste si nu este coroziv. Este fotostabil si biodegradabil.
Modul de actiune al insecticidului Ficam WP80:
Bendiocarb-ul este un ester carbamic ce actioneaza prin contact si indigestie, fiind un inhibitor al colinesterazei – o enzime necesara pentru transmiterea normala a impulsurilor nervoase.
Spectrul de activitate insecticidului Ficam WP80:Ficam WP 80 combate o varietate foarte larga de insecte de disconfort din igiena publica, din intreprinderile de fabricare si procesare a alimentelor, dar si daunatori ai produselor agricole depozitate, precum: muste si tantari, gandaci de bucatarie, furnici si viespi, purici, plosnite, molii, pestisorul argintiu, urechelnita, plosnita de carte, gandacii de depozite, dar si pentru paianjeni, plosnita lemnului, centipede, milipede si capuse.
Insecticidul poate di utilizat prin tratamente pe suprafete, in si in jurul cladirilor precum: locuinte, birouri, spitale, hoteluri, restaurante, cantine, unitati industriale cu profil alimentar, mijloace de transport, locuri in care se depoziteaza gunoaiele, etc.
Dozele de aplicare ale insecticidului Ficam WP80:
Doza normala: La un nivel mic – mediu de infestare si in conditii normale de igiena se dizolva 15 g produs in 5L apa (0.3%)
Doza speciala: La un nivel mai mare de infestare, cand se solicita o extindere a remanentei si in conditii de igiena precara a locurilor de tratat se dizolva 30g produs in 5L de apa (0.6%).
In combaterea mustelor, pe langa cele 15 g de insecticid se mai adauga 50 g de zahar in cei 5 L de apa. Solutia obtinuta astfel se pulverizeaza pe o suprafata de 125 mp.
Combaterea cuiburilor de viespi, performantele insecticidului Ficam W WP in combaterea cuiburilor de viespi au fost evaluate in 54 de teste efectuate in diferite locatii precum : case, scorburi ale opacilor, etc. Tratamentele cu Ficam WP la rata normala de dilutie se doze de aplicare cuprinsa intre 0.25 – 0.5 l solutie/ cuib au condus la o combatere completa a viespiilor, in 24 de ore de la tratament. Viespiile au devenit muribunde la 5 minute de la inceperea tratamentului , fara sa manifeste semne de iritare sau comportament agresiv.
Remanenta insecticidului Ficam WP80: Bendicarb-ul este fotostabil, ceea ce presupune o activitate insecticida de lunga durata. Cand particulele de substanta activa raman nederanjate, remanenta depinde de natura suprafetei netratate, de gradul ei de igiena si modalitatiile curente de curatenie.
Compozitia Ficam WP 80: 100 g de Ficam W (WP 80) contine 80 g de bendiocarb(80%) si coformulanti pana la 100g.
Modul de ambalare: Flacon de 500 g.
Alte produse comerciale, care pot fi utilizate in actiunea de prevenire a infestarii cu capuse a casei si gradinii : Romparasect, Diazinol, Scabatox, etc.