Prevenirea infestarii cu capuse include masuri, care sa limiteze cat mai mult prezenta  si inmultirea parazitilor in zonele  frecventate de om si de animalele de companie. De asemenea include  masuri de protectie a animalelor de companie, prin utilizarea regulata  a substantelor cu efect repelent si acaricid, precum si masuri destinate protectiei proprii.

Cum pot ajunge capusele in interiorul casei ? 
Cel mai probabil prin intermediul animalelor de companie. Desprins de pe animal, parazitul ajunge pe podeaua casei, de unde se va ascunde intr-un loc ferit: covoare, sub mobila, in crapaturile din parchet, etc. Perioada de supravietuire a capusei in interiorul casei sau apartamentului variaza in limite largi, in principal in functie de umiditatea aerului. In cazul unei umiditati de    65 % ( valori normale in cazul apartamentelor actuale ) parazitul poate supravietui  cel mult 4 zile. Daca in acest interval de timp, capusa poate ajunge pe o alta gazda  se va hrani din nou. Trebuie mentionat un aspect important si anume: capusa nu va depune niciodata oua in interiorul spatiului de locuit, datorita conditiilor microclimatice improprii dezvoltarii acestora.
Alte posibilitati de infestare ( mai rar ) a casei includ: vehicularea prin obiecte de campat ( corturi, saci de dormit, etc ) sau prin intermediul hainelor.
Cum se poate preveni  infestarea ?
Cel mai usor se realizeaza prin impiedicarea vehicularii capuselor din exterior in casa. In acest sens deparazitarea externa regulata a animalelor de companie reprezinta cea mai eficienta modalitate.  Chiar daca cainele sau pisica au fost deparazitate  cu un acaricid eficient, perierea si verificarea amanuntita a blanii, dupa fiecare plimbare, trebuie sa devina o rutina zilnica  intrucat, capusele sunt o specie parazita foarte rezistenta. Nici o substanta acaricida nu asigura o protectie de 100 % impotriva capuselor.
Scuturati bine si lasati la aerisit in exterior accesoriile de camping ( corturi, saci de dormit, saltele, etc ) dupa o excursie, mai ales, daca locul de campare ales a fost in zone cu probabilitate mare de infestare ( liziera padurilor, luminisuri, malul apelor, etc ). Hainele folosite vor fi periate, spalate si daca este posibil uscate int-un uscator fiebinte. Capusele pot rezista in masina de spalat unui ciclu lung, dar nu pot rezista timp indelungat intr-un uscator de haine.
Cum putem limita sau chiar elimina prezenta capuselor in curtea sau gradina din jurul casei ?
Ansamblul de masuri preventive include amenajarea spatiului din jurul casei cu scopul de a impiedica prezenta si dezvoltarea capuselor combinat cu actiuni periodice de dezinsectizare cu substante repelente si acaricide.
Locurile predilecte din curte si gradina unde se pot adaposti capusele sunt: perimetrul gazonului, mai ales in zonele unde este marginit de gard viu, arbusti sau arbori cu coroana bogata, pe langa ziduri de piatra, bolovani ornamentali, marginea iazurilor, palcurile de arbori si arbusti, foisoare, baldachine.
Iata cateva din masurile preventive:

gallery202_80001Annie and Jess Dragging for Ticks

 • Inaltimea gazonului trebuie sa fie minima, pentru a impiedica adapostirea capuselor in iarba.
 • Perierea periodica a perimetrului gazonului cu o panza, cu scopul indepartarii eventualelor capuse.
 • Indepartarea zilnica a frunzelor moarte cazute si a buruienilor, mai ales pe marginile gazonului, dar si de langa pereti de piatra, pietre ornamentale, foisoare, sau alte accesorii de decor.
 • Evitati amplasarea arbustilor cu coroana bogata, in zonele din gradina cele mai frecventate de familie.
 • Lemnele de foc ar trebui sa fie stivuite in magazii situate la distanta de casa.
 • Nu se vor amplasa hranitori si cuiburi pentru pasari in apropierea zonei locative.
 • Monitorizarea deplasarii animalelor de companie, verificarea si perierea periodica a blanii acestora, cu accent pe zonele cel mai probabil  parazitate.
 • Evitarea amplasarii locurilor de joaca la marginea gazonului sau sub arbori cu coroana bogata.
 • Rarirea coronamentului arborilor si arbustilor care marginesc gazonul, cu scopul de a micsora zonele de umbra, propice dezvoltarii capuselor.
 • In masura posibilitatilor, realizarea unei portiuni de pietris pe marginea gazonului.
Ce substante cu efect repelent si acaricid sunt mai eficiente pentru limitarea sau eliminarea populatiilor de capuse ?
 • Dezinsectia curtii si a gradinii poate fi realizata de catre firme specializate sau de catre proprietar.
 • Perioada optima, care sa asigure o eficienta maxima operatiei, il reprezinta sfarsitul primaverii – inceputul verii ( sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie ), pentru prima dezinsectie anuala, respectiv sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie, pentru a doua actiune.
 • De regula este suficienta o singura pulverizare  de insecticide in cursul unei dezinsectii
 • Nu este necesar ca substantele acaricide sa fie aplicate pe intreaga suprafata a gradinii sau curtii. Vor fi vizate si dezinsectizate temeinic  locurile preferate de capuse: perimetrul gazonului, palcuri de arbusti, gardul viu, accesoriile de decor, etc.
Insecticidele cele mai eficiente in protectia casei si gradinii au ca principiu activ: substante organofosforice ( diazinon, etc ), amitraz, pirethroide, carbamati. Cele mai uzuale insecticide folosite la dezinsectia curtolior si gradinilor sunt prezentate in continuare.

Solfac EW 50 
830_solfac
SOLFAC EW 050 este o emulsie uleioasa in apa, ce contine 50g/L ciflutrin, care manifesta o eficacitate deosebita impotriva tuturor artropodelor, indiferent daca sunt insecte, centipede, milipede sau arahnide.
Caracteristici:
 • Solfac EW 50 (Cyfluthrin 5% w/w) este un insecticid extrem de versatil, ce actioneaza prin contact si ingestie, avand drept substanta activa un piretroid sintetic.
 • Este conditionat sub forma de macro-emulsie in dispersie apoasa, fapt ce-i confera eficacitate sporita, usurinta in formarea amestecului de lucru si rezidualitate ridicata in conditii de siguranta pentru aplicator.
 • Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu este inflamabil.
 • Solfac EW 50 manifesta o eficacitate deosebita impotriva tuturor artropodelor, indiferent daca sunt insecte, centripede, milipede sau arahnide, fiind indicat pentru combaterea lor in orice mediu, industrial, casnic sau public.
 • Nu are efecte negative, daca este aplicat conform indicatiilor de pe eticheta, asupra plantelor, albinelor sau a altor vietuitoare non-vizate.
 • Aplicarea Solfac EW 50 se face rezidual cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie, fiind posibila aplicarea acestuia si la interior si la exterior: in interior se va insista cu precadere pe locurile unde daunatorii se ascund sau se odihnesc(crapaturi, grinzi, tocurile usilor si ferestrelor), iar la exterior se va pulveriza la baza incintelor ce se doresc a fi protejate, pe peretii exteriori, dar si pe vegetatia existenta pe o raza de 20-50m.
 • Solfac EW 50 are o remanenta de 6 pana la 8 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.
Daunatori vizati:
 • capuse, plosnite, purici, furnici, omizi,
 • daunatori specifici fermelor de animale si pasari
 • gandaci
Mod de aplicare:
 • Se recomandă o doză de 40-60 ml de produs diluat în 5 litri de apă.
 • Norma de consum este de 5 litri soluţie de lucru/100mp.
Compozitie: 100g de Solfac EW 50 contine 5g (5%) de Cyfluthrin si coformulanti pana la 100g
Ambalaj: Flacon de 1000 ml
Produs de Bayer, Germania

SUPER KILLER 25
foto366-2
Scurta Descriere
Insecticid concentrat
Compozitie
100 ml soluţie conţin:
Cipermetrină……………………………………………………………….. 25 g
Ingredienţi inerţi (solvent aromatic, emulgatori) q.s.ad………….100 ml
Actiune
Substanţa activa, cipermetrină, este un insecticid din clasa piretroizilor de sinteză, ce acţionează prin contact şi ingestie. Produsul are acţiune paraziticidă foarte bună în doze mici. Prezintă o bună degradare biologică şi de aceea nu se acumulează în sol şi în lanţul alimentar. Insecticidele pe bază de piretroizi au o toxicitate redusă pentru om şi animale.
Indicatii
SUPER KILLER este indicat în combaterea gândacilor, puricilor, păduchilor, ploşniţelor, căpuşelor, muştelor, moliilor, păianjenilor, ţânţarilor şi viespilor.
SUPER KILLER distruge insectele adulte, larvele şi ouăle din locuinţe, crescătorii de animale, clădiri industriale, spitale, şcoli, hoteluri, restaurante, magazine alimentare, farmacii, laboratoare, depozite, sere, trenuri, camioane, vapoare etc.
Mod de folosire
Spaţii interioare: Stropiri locale ale suprafeţelor – colţuri întunecoase, nişe, crăpături, debarale, de-a lungul pragurilor uşilor şi ferestrelor, în spatele dulapurilor, sertarelor, aragazului, frigiderului, în jurul coşului de gunoi, a ţevilor de apă şi canalizare, a instalaţiilor sanitare. Se aplică un strat uniform de soluţie (30-35 ml soluţie/m.p.).
Spaţii exterioare: Aplicaţii locale pe terase, geamuri, depozite de gunoi, vegetaţie.
Barieră de protecţie: pentru clădiri se obţine prin aplicarea soluţiei pe o bandă de 2-3 m în jurul clădirii (pe o înălţime de cca 1m). Se aplică un strat uniform de soluţie – cca. 200 ml soluţie /m.p.
MOD DE PREPARARE A SOLUŢIEI DE STROPIRE
Pentru combaterea muştelor adulte şi a viespilor-aplicaţii în exterior: soluţie 0,35-0,4% (3,5-4 ml Super Killer/1 L apă), 1L soluţie de lucru/10-20 mp.;
Pentru combaterea ţânţarilor-aplicaţii în atmosferă: soluţie 0,075-0,11% (0,75 ml-1,1ml Suer Killer/1 L apă), 300 L soluţie de lucru/oră;
Pentru combaterea gândacilor de bucătărie, furnicilor, puricilor – soluţie 0,20-0,25% (2-2,5 ml Super Killer/1 L apă), 1L soluţie de lucru/10-20 mp. (în interior); soluţie 0,25-0,35% (2,5-3,5 ml Super Killer/1 L apă), 1L soluţie de lucru/10-20 mp. (în exterior);
Aplicaţii prin termonebulizare: 10 ml Super Killer/1 L de solvent, 1 L emulsie/3000 mc
REMANENŢĂ
6-8 săptămâni, în funcţie de gradul de absorbţie al suprafeţei.
Contraindicatii si precautii
Se va utiliza numai soluţie diluată proaspăt preparată şi bine omogenizată.
Nu se va utiliza la stropitul plantelor şi seminţelor destinate consumului uman.
NU SE VA LĂSA LA ÎNDEMÂNA COPIILOR!
Ficam WP80
FCW

Ficam WP80 este un insecticid carbamic, de aceea el reprezinata alternativa ideala la organofosforice si piretroizi. Produsul este conditionat sub forma de pulbere muiabila de culoare alb-bej, fara miros, miscibila cu apa. Nu pateaza, nu murdareste si nu este coroziv. Este fotostabil si biodegradabil.

Modul de actiune al insecticidului Ficam WP80:
Bendiocarb-ul este un ester carbamic ce actioneaza prin contact si indigestie, fiind un inhibitor al colinesterazei – o enzime necesara pentru transmiterea normala a impulsurilor nervoase.

Spectrul de activitate insecticidului Ficam WP80:Ficam WP 80 combate o varietate foarte larga de insecte de disconfort din igiena publica, din intreprinderile de fabricare si procesare a alimentelor, dar si daunatori ai produselor agricole depozitate, precum: muste si tantari, gandaci de bucatarie, furnici si viespi, purici, plosnite, molii, pestisorul argintiu, urechelnita, plosnita de carte, gandacii de depozite, dar si pentru paianjeni, plosnita lemnului, centipede, milipede si capuse.

Insecticidul poate di utilizat prin tratamente pe suprafete, in si in jurul cladirilor precum: locuinte, birouri, spitale, hoteluri, restaurante, cantine, unitati industriale cu profil alimentar, mijloace de transport, locuri in care se depoziteaza gunoaiele, etc.

Dozele de aplicare ale insecticidului Ficam WP80:

Doza normala: La un nivel mic – mediu de infestare si in conditii normale de igiena se dizolva 15 g produs in 5L apa (0.3%)


Doza speciala: La un nivel mai mare de infestare, cand se solicita o extindere a remanentei si in conditii de igiena precara a locurilor de tratat se dizolva 30g produs in 5L de apa (0.6%).

In combaterea mustelor, pe langa cele 15 g de insecticid se mai adauga 50 g de zahar in cei 5 L de apa. Solutia obtinuta astfel se pulverizeaza pe o suprafata de 125 mp.

Combaterea cuiburilor de viespi, performantele insecticidului Ficam W WP in combaterea cuiburilor de viespi au fost evaluate in 54 de teste efectuate in diferite locatii precum : case, scorburi ale opacilor, etc. Tratamentele cu Ficam WP la rata normala de dilutie se doze de aplicare cuprinsa intre 0.25 – 0.5 l solutie/ cuib au condus la o combatere completa a viespiilor, in 24 de ore de la tratament. Viespiile au devenit muribunde la 5 minute de la inceperea tratamentului , fara sa manifeste semne de iritare sau comportament agresiv.

Remanenta insecticidului Ficam WP80: Bendicarb-ul este fotostabil, ceea ce presupune o activitate insecticida de lunga durata. Cand particulele de substanta activa raman nederanjate, remanenta depinde de natura suprafetei netratate, de gradul ei de igiena si modalitatiile curente de curatenie.

Compozitia Ficam WP 80: 100 g de Ficam W (WP 80) contine 80 g de bendiocarb(80%) si coformulanti pana la 100g.

Modul de ambalare: Flacon de 500 g.

Alte produse comerciale, care pot fi utilizate in actiunea de prevenire a infestarii cu capuse a casei si gradinii : Romparasect, Diazinol, Scabatox, etc.