Nu de putine ori am auzit detinatorii de caini afirmand cu vehementa “  Nu stiu ce sa ma mai fac !! cainele meu isi face necesitatile in casa pe covor, oricat am incercat sa-l dezvat “ , sau “  de cate ori iesim la plimbare, nu scapa ocazia sa se ia la harta cu toti cainii pe care ii intalnim” sau “ de dimineata pana seara latra intruna la toti vecinii “ …. si multe altele. Toti  Incheie invariabil  “ nu cred ca este normal .”
simturile cainelui
Intradevar, daca privim din perspectiva omului, cainele respectiv prezinta o deviatie de comportament, dar, din punctul de vedere al comportamentului canin natural, aceste activitati se inscriu intr-un tipar normal. Din aceasta  dualitate se naste in mod firesc intrebarea: Cum poate fi definita starea de normalitate psihica a unui individ canin? Care sunt reperele, care definesc o astfel de stare?
In context general “ normalitatea psihica a unui animal de companie, reprezinta starea de echilibru afectiv, concretizata intr-o exprimare comportamentala acceptabila normelor recunoscute de convietuire proprietar – animal de companie ( Mihaita M, Psihologie si psihopatologie canina, Ed. Didactica si Pedagogica, 2011 )
Definitia normalitatii psihice la caine releva un singur aspect: consideram normal comportamentul canin care raspunde cel mai bine asteptarilor noastre  din relatia om – caine.  Cu alte cuvinte apreciem  comportamentul cainelui ca fiind normal sau nu in functie de nevoile noastre. De exemplu: vrem un caine de paza? Comportamentul agresiv si latratul  vor fi  considerate ca fiind manifestari normale. Daca insa un caine de apartament este agresiv sau latra tot timpul, comportamentul acestuia il vom cataloga ca fiind deviant. De asemenea nu trebuie sa uitam ca majoritatea cateilor, mai ales cei crescuti in apartament, traiesc in intr-un mediu nefiresc si din acest motiv sunt obligati sa se conformeze stilului de viata uman, obiceiurile lor inascute fiind inlocuite cu obiceiuri de substitutie, ca rezultat al adaptarii la conditiile de trai.
In lumina acestor aspecte putem considera normal, comportamentul animalului conformat normelor grupului uman in care este obligat sa traiasca.

Raportat la aceasta ultima definitie, un caine este considerat “ psihic normal “ atunci cand:
  • Arata supunere fata de apartinator si membrii familiei acestuia
  • Nu provoaca daune in locuinta, in lipsa apartinatorului
  • Nu vocalizeaza in absenta familiei
  • Nu elimina dejectiile decat in locurile special amenajate in casa, sau in exteriorul casei
  • Nu are iesiri necontrolate de frica, panica sau furie
  • Nu prezinta obiceiuri alimentare bizare ( ex. Coprofagie )
  • Se comporta prietenos cu copii mici si accepta chiar molestarile acestora
  • Se comporta prietenos in relatiile cu partenerii de joaca si cu persoanele nou cunoscute
  • Are un comportament protector sau macar indiferent fata de puii speciei din care face parte
Citind lista nu pot sa nu observ cate din  reperele de “ normalitate psihica “ ,  vin in contradictie cu comportamentul natural al cainelui. In mod natural, un caine va fi circumspect, cel putin, daca nu chiar amenintator cu strainii, isi va marca teritoriul, va raspunde la molestari, joaca cu congenerii  se va transforma uneori in incaierari pentru stabilirea ierarhiei,etc. Cele mai multe comportamente sunt invatate prin dresaj si in consecinta, de cele mai multe ori deviatiile comportamentale nu sunt rezultatul unor afectiuni patologice, ci greseli ale apartinatorului in educatia cainelui. 
Cand am acceptat un caine in viata noastra stiam ca, prietenii nostri nu vor fi intotdeauna blanzi, cuminti, uneori isi vor face treburile in casa, alteori vor fi agresivi, si multe altele. Nu stiu cati dintre noi vom considera aceste accidente drept deviatii comportamentale si vom reactiona in consecinta. In fapt ii iubim nu ?  Sa incercam sa pastram un echilibru intre asteptarile noastre de la un animal de companie si ceea ce poate el sa ofere prin prisma comportamentului sau natural.
Inainte de toate sa-i intelegem si sa invatam sa comunicam cu ei.