Ce trebuie sa stim despre capuse pentru a limita la maxim posibilitatea contactului cu ele ?
 • Evolutia capuselor se caracterizeaza prin alternanta fazelor parazitare, pe corpul animalelor sau omului, cu fazele libere in mediul exterior
 • Majoritatea speciilor de capuse prezinta o specificitate larga, in sensul ca pot parazita mai multe specii  de mamifere ( inclusiv omul ), cat si pasari sau chiar reptile.
 • Toate formele de dezvoltare ale parazitului ( larva, nimfa, adult ) sunt hematofage
 • Perioada de activitate maxima, cu cresterea densitatii populatiilor de capuse, se inregistreaza din primavara ( sfarsitul lui martie inceputul lui aprilie ) pana in toamna ( septembrie – octombrie ). In perioada de activitate maxima, atacul cunoaste doua varfuri, respectiv primul, in lunile martie – mai, urmat de un  regres, incepand cu luna iunie,  iar al doilea, de intensitate mai mica, in septembrie – octombrie. In zonele montane, datorita perioadei calde mai scurte, activitatea capuselor prezinta un maxim in lunile iulie – august.
 • Capusele se gasesc in aproape toate arealele. Cu toate acestea exista zone predilecte, unde populatiile inregistreaza o densitate mai mare. Aceste zone sunt:
  • lizierele de padure,
  • zonele cu iarba inalta,
  • malurile de apa, zone inundabile ( lunca raurilor ),
  • pasunile cu vegetatie abundenta.
 • Atacul capuselor are loc in special dimineata devreme, pana la orele 10 – 11  si seara cand se mai racoreste. In aceste intervale, capusele urca cat mai sus pe firele de iarba, astfel incat, la trecerea potentialei gazde, sa se poata agata de firele de par din blana sau de materialele textile din imbracaminte. Cu cat iarba este mai inalta cu atat creste posibilitatea infestatiei. Modul in care parazitul detecteaza o potentiala gazda includ mirosul acesteia, vibratiile determinate de miscare, caldura corpului, modificari ale umiditatii aerului, etc.
alfie tick
 • Odata urcata pe gazda, capusa poate sa atace rapid, sau se deplaseaza libera pe suprafata corpului o perioada de timp, pana cand ajunge intr-o de hranire predilecta.  Zonele corporale parazitate mai intens sunt cele pielea mai fina si cu vase de sange situate superficial. La caine si pisica cele mai probabile zone sunt la nivelul capului, gatului si urechilor, unde parazitii ajung, in momentele cand animalul se scarpina, se tavaleste in iarba sau adulmeca o urma. La nivelul acestor regiuni, capusele  prefera portiunile cu par putin cum ar fi, interiorul pavilioanelor urechii sau in pliuri ale pielii. De asemenea se mai pot localiza si  intre degetele membrelor.
 • Capusele nu se hranesc rapid asemanator tantarilor, care inteapa, sug sangele si se desprind in decurs de secunde. Odata ce parazitul a gasit un loc propice va penetra pielea si se va infige, cu ajutorul aparatul bucal, relativ adanc in straturile tegumentare. In continuare capusa secreta o substanta cu rol de ” ciment “, care o fixeaza pe toata durata hranirii. Timpul scurs de la momentul infestarii si pana la prima hranire variaza intre 10 – 30 minute pana la 1 – 2 ore, iar perioada in care parazitul ramane  pe gazda,  pentru a se hrani, este  cuprins intre  7 si 30 zile, dupa care, capusele se desprind si cad in mediul inconjurator.